ساخت خانه بر روی آب با چوب توسکا چگونه ممکن است؟
حتما اسم ونیز به گوشتان خورده است. شهری که روی ۱۱۷ جزیره متصل به هم، توسط کانال های آبی شکل گرفته است. عبور و مرور در آن توسط قایق ها انجام می گیرد. و کانال های آب بعنوان راههای ارتباطی شهر قلمداد میشود.
این شهر در ابتدا جزیرهای بود که مردم آن به علت فرار از حمله دشمنان به آن پناه بردند. به لحاظ موقعیت طبیعی جزیره، به علت عدم دسترسی به قایقهای زیاد، دشمن نمیتوانست وارد آنجا شود. بنابراین شهر نه تنها از حملات در امان ماند بلکه تبدیل به شهری بینظیر در دنیا شد. برای احداث خانهها در روی آب نیاز به سازههای سبک بود. مصالح قابل قبول برای سازه در آن زمان و در آن جغرافیا، چوب بود. چوب را به جهت کمی در منطقه از کشورهای اسلووانیا و کرواسی توسط کشتی به جزیره میآوردند.
آیا چوب دوام لازم برای مقابله با آب را دارد؟
آیا می شود به تنهایی با چوب شهری روی گل و ماسه و لجن دریا بنا کرد؟
بله. بعنوان مثال شهر ونیز که از نمونه های ساخت خانه بر روی آب با چوب توسکا است.
نحوه ی ساخت خانه بر روی آب با چوب توسکا
دریای آدریاتیک شور است. آنها چوب را در آب شور غرق کردند و از رسیدن اکسیژن به آن ممانعت کردند. حال دیگر عمل پوسیدگی رخ نخواهد داد. گل نمکی تمامی چوب ها را در بر می گیرد و نمی گذارد پوسیده شوند و عمل تجزیه رخ دهد .
آب شور به طور کامل در اطراف چوب جریان دارد و منافذ داخل چوب را با مواد و املاح معدنی پر میکند. و چوب را به سختی سنگ برمیگرداند. این چوپ ها به عنوان ستونهای چوبی (شمعک) به داخل ماسههای زیر دریا فرو برده میشوند و جایشان محکم می شود.
سپس روی این ستون های چوبی، یک پلتفرم چوبی قرار می دهند و در آخر با مصالح بنایی یک دال و سپس خود ساختمان بنا می شود. ونیز در سال ۴۲۱ میلادی متولد شد.
بعد از این همه مدت این سوال پیش می آید که چطور چوپها در دریا هنوز پابرجا هستند؟
ساخت خانه بر روی آب با چوب توسکا:
علت این است که همانطور که گفته شد آب این دریاچه شور است و هیچگونه میکرو ارگانیسمی مانند قارچ و باکتری وجود ندارد. که کوچکترین تأثیری بر پوسیدگی چوب بگذارد. و این باعث سالم ماندن چوب می شود.
از جمله درختانی که در این سازه ها و همین طور برای قایق سازی استفاده شده اند؛ می توانیم به چوب توسکا اشاره کنیم. توسکا گونه ای می باشد که به چوب راش شباهت زیادی دارد.
اگر قرار باشد رطوبت جایی را کم کنند آنجا را با کاشت توسکا پر می کنند، چون رطوبت را به خود جذب می کند. این چوپ در کشور ترکیه نیز در جنگلهای آغ دنیز و کارادنیز کاشته می شود.
در کل چوب توسکا مزایایی دارد که برای کاربرد های خاصی مطرح است. از جمله: استفاده در پالت های تخته چندلای، الوار های تیر و ستونهای زیر شیروانی، مبلمان سازی و غیره.
برخی از این مزایای ساخت خانه بر روی آب با چوب توسکاعبارتند از:
- سبک سازی ساختمان
- صرفه جویی در مصرف انرژی (عایق صوتی و حرارتی)
- دوام و طول عمر بالا
- مقاومت کششی بالا
- ثبات رنگ
- عدم تاثیر بر سلامت انسان
در شمال ایران که عوامل مخرب مثل موریانه و رطوبت زیاد است، با قیراندود کردن، دوغاب آهک و محلول های شیمیایی این عوامل را برطرف میکنند.
خواص فیزیکی چوب توسکا برای ساخت خانه بر روی آب
این خواص چوب توسکا، آن را به محصولی مقبولبرای ساخت خانه برو روی آب تبدیل نموده است. مثل:
- قابلیت شکل پذیری و فرم پذیری
- وزن سبک
- رطوبت چوب
- انبساط و انقباض چوب توسکا
- گرمای ویژه چوب
- رنگ خواص توسکا
- خاصیت اکوستیک
- قابلیت هدایت الکتریکی
- قابلیت بازیافت چوب
- و…
خواص شیمیایی
خواص شیمیایی آن نیز در اثر هوا – اثر حرارت – اثر اسید ها و قلیا ها و … نیز می توان مشاهده کرد.