عوامل موثر بر کیفیت دستکش چرم

عوامل موثر بر کیفیت دستکش چرم

عوامل موثر بر کیفیت دستکش چرم به موضوعاتی مانند مواد اولیه، شیوه دباغی، دما، رطوبت و نحوه نگهداری مربوط است. هر کدام از این عوامل تاثیرات مثبت یا منفی بر کیفیت دستکش می‌گذارند. با بررسی هر کدام این موضوع بهتر درک می‌شود.

بحث کیفیت و مرغوبیت در دستکش های چرمی که به خاطر ایجاد حداکثر ایمنی به کار می‎روند، اهمیت بسیار زیادی دارد. برای این گونه از دستکش ها از بهترین بخش چرم استفاده می‌کنند. با توجه به میزان خطرات و عواملی که فرد را تهدید می‌نماید، از انواع مختلف چرم گاوی، بز، گوسفند یا خوک بهره می‌گیرند.

عوامل موثر بر کیفیت دستکش چرم چیست؟

تاثیر مواد اولیه در کیفیت دستکش

مواد اولیه و در واقع متریالی که در یک دستکش به کار می‌رود کیفیت آن را مشخص می‌کند. این موضوع در وهله اول مهم ترین عاملی است که هنگام تولید به آن توجه می‌شود. در مشاغل صنعتی پرخطر با احتمال آسیب بالا از چرم گاوی بهره می‌برند. این چرم در مقایسه با سایر انواع چرم کیفیت بهتر و ضخامت بالاتری دارد. قابلیت محافظت بسیار بالای این چرم به کارگیری آن در انواع محیط ها مثل قرارگیری در مقابل گرمای شدید را هم میسر می‌سازد. یکی از نمونه های این مدل دستکش جوشکاری کف دوبل چرم است که در بالاترین کیفیت قرار دارد. تنها چرم های اصل و مرغوب بیشترین و مناسب ترین محافظت را دارند و بهترین انتخاب برای محیط های خطرناک و پرحادثه به حساب می‌آیند. اگر از چرم های مصنوعی در دستکش ها استفاده شود کیفیت آنها پایین خواهد بود در بحث مقاومت و دوام نیز عملکرد مناسبی نخواهند داشت.

این دستکش ها عملا به این خاطر تولید می‌شوند که کاربران وقتی بخواهند در فضایی با حرارت شدید مشغول شوند، آن را مصرف کنند. پس دوام و مقاومت آن ها در این محیط خیلی بالا است. مثل دستکش ایمنی هوبارت سیم دوز که دوخت آن نیز کاملا مناسب این نوع فضای کاری است. اما خاصیت آنها به گونه ای است که وقتی مدت طولانی در این محیط قرار بگیرند، از میزان محافظتشان کم می‌شود. یعنی بعد از گذشت زمان نمی‌توانند مانند روزهای ابتدایی دستان فرد را ایمن نگه دارند. پس حتما باید طی زمان های معینی که کاربرد حفاظت دستکش کاهش می‌یابد تعویض شوند. 

تاثیر دباغی در کیفیت دستکش چرم

دباغی با روش درست و اصولی همچنین به کارگری مواد مناسب در حین انجام آن در کیفیت این دستکش ها تاثیرگذار است. دباغی گیاهی، روغنی و کرومی سه مورد از انواع دباغی هستند که این تاثیرات در کیفیت را افزایش یا کاهش می‌دهند. همچنین این مدل دباغی دستان کاربران را از نفوذ عوامل مختلف حفظ می‌کند. یعنی وقتی دستکش ها با مواد مختلفی برخورد نماید و مانع از جذب آنها به قسمت داخلی می‌شوند.

چون به وسیله مواد طبیعی دباغی گیاهی یا روغنی دستکش ها انجام می‌گیرد آنها مقاومت و دوام بالایی دارند و حساسیت زا نیستند. همچنین لطمه آن ها به محیط زیست نیز خیلی کمتر است. اما دستکش‌ هایی که با کمک دباغی کرومی به دست می‌آیند با ساختار بدنی همه سازگار نیستند و برای برخی از کاربران حساسیت ایجاد می‌کنند. همچنین این مدل از دباغی تأثیر منفی بر محیط زیست هم دارد. گرچه دو روش اول هزینه بالاتری دارد اما به این دلیل که طبیعی هستند، محافظت مناسبی دارند و آسیب زا نیستند ارجهیت دارند.

  • ویژگی دباغی گیاهی

 نرمی و راحتی چرم های گیاهی به کارگیری آنها را در محیط های خطرناک فراهم می‌سازد. وقتی کاربران هنگام مصرف این دستکش ها کاملا راحت باشند، عملکرد بهتری خواهند داشت. ابزاری که به دست می‌گیرند نیز کاملا تحت کنترل خواهد بود. چون دستکش ها نرم هستند انگشتان به راحتی ابزار را می‌گیرند. همچنین در اکثر مشاغلی که با حرارت و گرما ارتباط دارند، بیشتر این مدل مصرف می‌شوند. 

  • ویژگی دباغی کرومی

در محیط‌های صنعتی و فضاهایی که در آن فعالیت های سخت و سنگین انجام می‌گیرد، دستکش های چرم کرومی پر مصرف هستند. علاوه بر پایداری در مقابل دما و حرارت، قابلیت مقاومت و محافظت در برابر رطوبت نیز در چرم های کرومی وجود دارد. همچنین وقتی به مدت طولانی مورد استفاده قرار بگیرند یا در اثر سایش و برش باشند هم مقاومت نشان می‌دهند و پارگی در آن ها کمتر اتفاق می‎افتد.

  • ویژگی دباغی روغنی

دستکش هایی که با روغن دباغی می‌شوند ویژگی های محدودتری نسبت به دو روش دیگر دارند. این مدل از چرم ها در دمای زیاد یا حرارت خیلی شدید مقاوم نیستند و احتمال دارد زود از بین بروند. اما در فعالیت هایی که با رطوبت ارتباط دارند این دستکش بهترین عملکرد را دارد. انعطاف پذیری مناسب آن نیز محدودیت حرکت انگشتان را به حداقل می‌رساند.

عوامل موثر بر کیفیت دستکش چرم مانند تاثیر دما

  • خشکی دستکش

دستکش های چرمی به صورت ذاتی مقداری رطوبت را درونشان دارند. این رطوبت موجب نرمی آنها می‌گردد اما وقتی در محیط های پر حرارت به کار می‌روند، رطوبت موجود در آن از دستکش خارج می‌شود. یعنی آن میزان از گرما رطوبت را از دستکش می‌گیرد و آنها را از حالت نرم خود خارج می‌سازد. در این حالت دستکش ها خشک می‌شوند یا ترک هایی در آن به وجود می‌آید. در نتیجه قابلیت محافظت خود را از دست می‌دهند و در واقع دیگر قابل استفاده نخواهند بود. این حالت زمانی پیش میآید که دستکش کیفیت پایینی دارد. اما دستکش جوشکاری ساق بلند مدل هوبارت چون کیفیت بالایی دارد در استفاده های دائمی و طولانی مدت این اتفاق برای آن می‌افتد. این موضوع کاملا طبیعی است چون طول عمر دستکش محدود بوده و وقتی در برابر عوامل آسیب زا قرار بگیرد عمرش کاهش پیدا می‌کند.

  • تغییر رنگ و شکل

علاوه بر آن حرارت رنگدانه های اصلی چرم را نیز می‌سوزاند و در نتیجه رنگ دستکش ها کمتر می‌شود یا به کلی تغییر می‌کند. وقتی این رنگدانه های اصلی از بین بروند چرم کاملا کمرنگ خواهد شد.  همچنین دمای زیاد و گرمای شدید شکل دستکش را نیز تغییر می‌دهد و آن را از حالت اولیه خود خارج می‌سازد. این مورد استفاده از آن را برای کاربران سخت می‌کند چون اگر تغییر شکل دهند داخل دست نمی‌رود یا دست ها را اذیت می‎کند. البته همه این عوامل برای دستکش هایی که کیفیت بالایی دارند مثل دستکش کف چرم یا دستکش جوشکاری ساق بلند در دراز مدت پیش می‌آید. یعنی این دستکش ها عملا برای مصرف در این نوع محیط ها تولید می‌شود. این عوامل زمانی تأثیر خود را می‌گذارند که دائما استفاده می‌شوند و طول عمرشان به اتمام میرسد.

 

تاثیر رطوبت 

رطوبت زیاد و قرارگیری دستکش به صورت دائمی در معرض آن می‌تواند باعث آسیب و وجود مشکلات فراوانی شود. ایجاد قارچ که اکثرا در محیط های مرطوب رخ می‌دهد یکی از این مشکلات است. کپک زدگی دستکش ها در این زمان رخ می‌دهد. به همین دلیل حتما باید بعد از استفاده کاملا خشک و تمیز شوند تا مانع از پوسیدگی دستکش ها شود. ترک و چروک هایی که روی آن ایجاد می‌شود نیز عملکرد دستکش را مختل میسازد. که این عامل هم در اثر تماس دائمی با رطوبت پیش می‌آید. وقتی دستکش ها فرسوده شوند به کارگیری آنها از لحاظ ایمنی خطرناک است. 

 

تاثیر نگهداری درست در کیفیت دستکش

شیوه نگهداری و نحوه مراقبت از دستکش ها در پایداری و ثبات کیفیت آن موثر است. وقتی که به درستی نگهداری می‌شوند طول عمرشان بالاتر می‌رود در غیر این صورت زودتر از زمان طبیعی خود از بین خواهند رفت. پس اگر هر مدل دستکش را با توجه به عملکرد، ضخامت و مقاومتش در دمای مناسبی مصرف نمایید. وقتی خیس شد در اولین فرصت آن ها را خشک کنید. بعد از اتمام کار آن را در جایی قرار دهید که آسیب نبینند. در صورت وجود ایراد حتی جزئی از به کارگیری آن پرهیز کنید و دستکش های سالم را جایگزین نمایید. در این صورت عمر مفید آنها بیشتر هم می‌شود.

نوشتهٔ پیشین
انواع روش ترمیم دسته بیل
نوشتهٔ بعدی
مقایسه دستکش ضد برش گیلان و ضد برش استاد کار

محصولات پیشنهادی

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.