نحوه نگهداری چرم
قبلا اکثر لباسهایی که مردم به کار میبردند از جنس چرم بود. چون بیشتر آنها به دامداری مشغول بودند به همین دلیل از این ماده طبیعی بهره میگرفتند. این عمل منجر شد که همچنان هم از این ماده به صورت گسترده در تولید لباس کفش و حتی مبل استفاده شود.
بعدها نیز به خاطر قیمت بالایی که چرم طبیعی داشت با الهام از آن به ساخت چرم مصنوعی پرداختند. که شباهت آن به چرم طبیعی غیر قابل انکار است ولی از لحاظ کیفیت و دوام و ماندگاری قابل مقایسه با آن نیست و سریع تر خراب میشود.
نکته قابل توجه این است که چرم هم مانند هر چیز دیگری نیازمند یک سری مراقبتهایی است تا در بهترین حالت و کیفیت خود باقی بماند. چرم ها انواع مختلفی دارند که روش نگهداری هر کدام نیز متفاوت است.
نحوه نگهداری کفش چرم
در روزهای بارانی به هیچ عنوان نباید با کفشهای چرمی بدون وسیله نقلیه بیرون بروید و اجازه دهید این کفش ها با آب برخورد کنند. چون آب از اصلی ترین دشمنان چرم به حساب میآید. و باعث آسیب به کفش میشود آب ساختار و بافت چرم را خراب میکند. و از عمر آن میکاهد برای اینکه بتوانید با کفش چرمی هم در هنگام بارش باران بیرون بروید. باید از اسپری و روغنهای ضد آب مخصوص چرم استفاده کنید. این ماده از چرم محافظت و از نفوذ آب به آن جلوگیری میکند.
چرم عاشق واکس است و زمانی که به حالت مناسبی واکس شود دوام آن بالا میرود. پس از واکس مخصوص چرم در هر ماه چندین بار برای مقاومت بیشتر آن بهره بگیرید. البته این نکته را در ذهن نگه دارید که واکس مایع موجب ترک خوردگی چرم میشود. و راهی برای حل آن وجود ندارد. پس بهترین کار این است که از واکسهای جامد استفاده کنید.
نحوه نگهداری کفش چرم سخت نیست و باید به موقع واکس زده شود. چرم به طور ذاتی دارای مقداری چربی است و بعد از گذشت چند وقت کم کم میزان آن کاهش مییابد. پس برای اینکه خشک نشود و چربی اصلی خود را از دست ندهد از روغنهای طبیعی مثل زیتون نیز برای جلوگیری از آن به کار بگیرید ولی استفاده بیش از حد هم کفش چرمی را خراب خواهد کرد. فقط در حدی که از آن حالت خشکی درآید و براق شود کافی است.
نکات مهم:
- اگر از کفشهای چرمی بند دار استفاده میکنید حتما بند آن را سفت ببندید تا کاملا قالب پاهایتان باشد. و از شکل و فرم نیافتد.
- بعد از اینکه به خانه رسیدید حتما آن ها را در جاکفشی قرار دهید که در اثر تغییرات دمایی خراب نشود.
- زمانی که کفشها مدت طولانی بدون استفاده باقی میمانند به مرور زمان دچار تغییر شکل میشوند. در صورتی که آن را استفاده نمیکنید مقداری کاغذ پوشال یا روزنامه را داخل آن قرار دهید. یا قالب های مخصوص کفش را به کار بگیرید تا شکسته و دفرمه نشود و بعدا هم قابل استفاده باشد.
- وقتی که به کفشهای چرمی ضربه وارد شود. سبب پریدگی رنگ و لطمه به آن میشود. پس تا حد امکان از این کار خودداری کنید و مواظب باشید روی آن چیزی نیافتد. در ادامه به نحوه نگهداری لباس چرم میپردازیم.
نحوه نگهداری کت چرم
لباس های چرمی خود را معطر نکنید چون الکل و ماده ای که در این ادکلن و عطرهای شیمیایی به کار میبرند روی رنگدانه های چرم تاثیر میگذارد. و آن را از بین میبرد به نوعی رنگش را تغییر میدهد. همچنین لایه اصلی و پوسته آن را جدا میکند که در این صورت کارایی خود را از دست خواهد داد در نتیجه نمیتوانید آن را بپوشید.
وقتی کت چرمی شما خیس شد آن را روی بخاری و شوفاژ نیاندازید. بلکه در یک گوشه خانه که دمای محیط مطلوبی دارد یک شبانه روز اجازه دهید با دمای طبیعی خشک شود. وقتی آن را به منبع گرما نزدیک کنید سریع چروک میشود.
یکی از نکات مهم نحوه نگهداری لباس چرم هنگامیست که آن را به تن دارید. حین راه رفتن خیلی بیشتر احتیاط کنید. و مواظب اشیا نوک تیز در اطرافتان باشید تا باعث پارگی نشود. چون برخلاف اکثر لباسها قابل تعمیر نیستند.
اگر تصمیم دارید که کت چرمی خود را برای مدتی نامعلوم به کار نگیرید. آن را درون کاور پارچهای قرار دهید و بعدا از رگال آویزان کنید. به این علت که امکان دارد لباس های دیگر به مرور زمان باعث تغییر رنگ چرم در واقع رنگ خود را به آن پس بدهند.
همچنین چون چرم به نوعی زنده است و به تنفس اکسیژن نیز میپردازد پس از محافظ پلاستیکی و نایلونی نباید استفاده کنید. چون این محافظها مانع از دسترسی چرم به اکسیژن کافی میشود و زمانی که اکسیژن به آن نرسد عمر چندانی نخواهد داشت.
میتوانید کت چرمی خود را به حالت خوابیده و صاف در کف کمد یا کشو قرار دهید. به هیچ وجه نباید لباسهای چرمی را تا کنید خطوطی که روی چرم میافتد دائمی هستند. و چون نمیتوانید آن را اتو کنید پس ظاهر لباس خراب میشود و قابل استفاده نخواهد بود.
روش های نگهداری از مبل چرمی
گرد غبار موجود در هوا همیشه روی مبلمان چرمی مینشیند. اما باید هر چه زودتر آن ها را از روی مبل پاک کنید. تا در اثر گذشت زمان فرسوده و خراب نشود. برای اینکه مبلمان چرمی از حالت ساده خارج شوند آنها را با دکمه یا دوخت تزئین میکنند. و گرد و غبار هم در این محل ها بیشتر جمع میشود دستمالی که نم کمی دارد برای تمیزکاری مبل چرمی مناسب است. در ادامه نکات مهم نحوه نگهداری مبل چرم را بررسی میکنیم.
نکات مهم :
- مبلمان را در مکانی بسته و جایی که دیوار و سقف دارد نگه دارید.
- در خانه هم آنها را از قسمتی که پنجره دارد به قسمت دیگری منتقل کنید. چون چرم وقتی که آفتاب دائما به آن میتابد به اشعه های که از آن ساطع میشود حساسیت نشان میدهد و چربی که درونش دارد را از دست میدهد و به همین علت خشک میشود و این منجر به پوست پوست شدن آن خواهد شد.
- یکی دیگر نکات نحوه نگهداری چرم روغن کاری آنهاست. باید به اندازه مشخصی همیشه مبلمان چرمی را روغن کاری کنید. روغن های طبیعی مناسب ترین گزینه برای این مبلمان هستند مثل روغن برخی میوه ها مثل نارگیل و زیتون به بافت چرم آسیب نمیرسانند. در عوض از یک سری آسیب های محیطی هم جلوگیری میکنند. با این کار زمانی که مثلا نور خورشید به مبل برخورد میکند این روغن سطح چرم را پوشش میدهد و مانع نفوذ آن به ساختار اصلی چرم میشود.