آموزش حفر چاه آب
علت حفر چاه آب
در قدیم انسانها برای اینکه آب مورد نیاز خود را تهیه کنند از چشمه و رودخانه های موجود در پیرامونشان استفاده میکردند. و یا در مناطقی که حالت کویری داشت و به خاطر کمبود آب خبری از گیاه و درخت نبود مردم به حفر چاه و استخراج آب از زمین میپرداختند.
همچنین به این دلیل که هنوز چیزی تحت عنوان لوله کشی وجود نداشت افراد برای اینکه مزارع خود را آبیاری کنند، لباسها و ظروف کثیف خود را بشویند. حمام کنند و از همه مهم تر به آب آشامیدنی دست یابند به حفر چاه در مناطقی که آبهای زیرزمینی وجود داشت میپرداختند.
در ابتدا این حفاری با وسایل ابتدایی و به سختی امکانپذیر بود و زمان زیادی هم برای آن صرف میشد. بعدها با افزایش علم و دانش و دستیابی انسانها به فناوری و تکنولوژی حفر چاه توسط دستگاههای پیشرفتهای صورت پذیرفت. که در سریعترین زمان ممکن چاههایی با عمق زیاد را حفر میکنند که این روش جایگزین مناسبی برای حفاری دستی به حساب میآید.
آموزش حفر چاه آب به صورت دستی
این نوع حفر از ابتدایی ترین روشها به حساب میآید. که با کمترین امکانات و چندین ابزار سادهای که در آن زمان در دسترس بود انجام میشد.
مراحل:
-
رسم شکل چاه
برای این کار ابتدا مکانی که در آن آب وجود دارد را پیدا میکنند و بعد در مرکز قسمتی که میخواهند در آن چاه بکنند یک چوبی را قرار میدهند. بعد نخی را به آن متصل میکنند طول این نخ باید به اندازه نصف قطر چاه باشد. مانند یک پرگار با استفاده از یک تکه چوب یا یک تکه سنگ دایرهای را ایجاد میکنند. به طوری که آن چوب در وسط و مرکز دایره قرار بگیرد.
-
کندن زمین
بعد وقتی مکان دقیق چاه مشخص شد توسط کلنگ مقنی با دسته چوبی شروع به حفاری زمین میکنند. قسمتهایی که خاکهای محکم و سفتتری دارند و پر از سنگ ریزه است را با این کلنگ حفر میکنند.
بعد با بیل فولادی خاک و سنگهای اضافی را به کنارهها و بیرون از چاه میریزند. همین عمل را چندین بار تکرار میکنند تا زمانی که گودالی به اندازه قد یک نفر ایجاد شود.
-
عمق چاه آب
معمولا آب موجود در این زمینها خیلی پایینتر از این مقدار است. به همین دلیل باید گودال عمیقتری حفر شود. به همین منظور دو عدد چوب را به صورت ضربدری در یک طرف چاه و دو عدد چوب دیگر را در طرف دیگر آن قرار میدهند.
بعد چوبی که به آن طنابی پیچیده شده را روی آن دو میگذارند. (این چوب دارای دو دسته فلزی است که دو نفر آن را میچرخانند و با این کار طناب را به بالا و پایین میکشند)
سپس یک سطل یا جعبه را به انتهای طناب متصل میکنند. یک نفر به درون گودال میرود و دو نفر توسط دستگیرهها سطل را به او میرسانند و او ادامه چاه را حفر میکند. و خاکهای حاصل از آن را درون این سطل میریزد.
پس از اینکه سطل پر شد آن را بالا میکشند و آن را خالی میکنند دوباره به چاه میفرستند. هر چقدر پایینتر میروند نور کمتر به آن قسمت ها میرسد و تاریکتر میشود و میزان دید فرد نیز کاهش مییابد پس باید چراغ قوهای را همراه خود به پایین ببرد.
کار حفاری را تا زمانی که به عمق مورد نظر برسند و به آب دست یابند ادامه میدهند.
-
قرار دادن کول سیمانی
نکته: فردی که درون چاه میرود باید لباس، کفش و کلاه ایمنی را حتماً استفاده کند تا در سلامت کامل و با کمترین خطرات مشغول کار شود.
سپس کول سیمانی چاه قرار می دهند تا چاه ریزش نکند.
آموزش حفر چاه آب با دستگاه مکانیکی
حفر چاه به صورت دستی زمان زیادی میبرد. همچنین از لحاظ ایمنی فرد همواره در خطر ریزش دیوارهها قرار دارد. به همین دلیل دستگاه مکانیکی به وجود آمد تا این مشکلات حل شود.
مراحل:
- اجزا تشکیل دهنده دستگاه
اجزا و شکل ظاهری دستگاه از یک مخزن توخالی به حالت لولهای قطور که در قسمت بالایی آن چندین ورق و تیغه فولادی وجود دارد. و توسط یک لوله بلند که به جرثقیل وصل است و توسط این لوله آن را جابجا میکنند تشکیل میشود.
- حفاری با دستگاه چاه کن
در ادامه آموزش حفر چاه آب به حفاری با دستگاه میرسیم. بعد از اینکه زمین مورد نظر را شناسایی گردید قسمتی از آن را به صورت دستی گودال ایجاد میکنند. بعد این دستگاه را درون گودال قرار میدهند و آن به صورت دورانی به حرکت ادامه میدهد. تیغههای تیز شروع به کندن کنارههای زمین میکنند. خاکهایی را که کنده میشود به درون این مخزن میریزد و تا جایی که این مخزن پر شود به این کار ادامه میدهند.
- طرز خالی کردن خاک از دستگاه
برای اینکه مخزن را خالی کنند آن را از چاه بیرون میآورند. روی چاه را با تختهای چوبی میپوشانند لولههایی که دستگاه با آنها حمل میشود را باز میکنند. دو تا فرغون را روی این تخته چوب قرار میدهند بعد با چکش به دیواره آن مخزن و لوله فلزی ضربه میزنند. با این ضربه در آن از پایین باز میشود و خاکهای داخل آن به درون فرغونها میریزد. و دوباره تمامی این مراحل را تکرار میکنند.
- قرار دادن کول بتنی
برای اینکه دیوار چاه محکم باشد و ریزش نکند از لولههای بتنی کمک میگیرند. (چون وزن این لوله ها بسیار زیاد است آنها را به صورت قطعه قطعه میسازند تا راحت تر حمل شود و در محل مورد نظر روی هم سوار میکنند) چندین قطعه از لولهها را به اندازه عمق چاه به همدیگر متصل میکنند. و درون این گودال قرار میدهد و به این ترتیب چاه برای برداشت آب آماده میشود.