انواع روش ترمیم دسته بیل را در این مقاله بررسی میکنیم.
دسته بیل که مکمل اصلی بیل است با متریال های متعددی تولید میگردد. هر یک از این دسته بیل ها در مشاغل گوناگون بنا به کاربرد یا ترجیح به کار میروند. آنها در طول زمان استفاده با مواد مختلفی برخورد میکنند و در برابر عوامل متفاوتی قرار میگیرند. این عامل ممکن است آن ها را در معرض آسیب قرار دهد و از طول عمرشان بکاهد.
شناسایی آسیب اولین مرحله ترمیم دسته بیل
در صورت بروز این موارد اگر آسیب ها خیلی جدی نباشند دسته بیل ها قابل ترمیم خواهند بود. اگر به دسته ها صدمه ای وارد شد میتوانید آن ها را با انواع روش ها تعمیر کنید. اولین کار در ترمیم دسته بیل شناسایی نوع آسیب است تا با با توجه به آن روش اقداماتی را برای اصلاح دسته ها به کار رود. بررسی کلی و کامل دسته بیل ها برای اینکه به صورت دقیق آسیب را شناسایی کنید لازم است. برای این کار اول از همه با یک دستمال سطح دسته بیل ها را تمیز کنید. در این حالت هر نوع آسیبی بهتر و واضح تر قابل مشاهده است و راحت تر نوع آن را شناسایی میکنید.
همچنین بخوانید: انواع دسته بیل و نحوه ی ساخت آن
آسیب هایی که در دسته بیل ها ایجاد میشود آنها را از بین میبرد به حدی که دیگر قابل استفاده نیستند. از این رو بازرسی های دوره ای کمک بزرگی به کاهش این عامل مینماید. ایجاد شکاف، درز یا سوراخ ، شکستگی های طولی و عرضی، پوسیدگی، زنگ زدگی و فرسودگی آسیب هایی هستند که دسته ها را درگیر میکنند. بسیاری از این موارد اگر در زمان های ابتدایی شناسایی و کنترل شوند، قابلیت ترمیم و اصلاح را دارند. در غیر این صورت اگر دارای آسیب های شدیدی باشند غیر قابل استفاده خواهند.
بررسی انواع روش ترمیم دسته بیل:
-
ترمیم با چسب
استفاده از چسب یکی از انواع روش ها برای رفع آسیب های گوناگونی است برای دسته بیل رخ میدهد. البته باید برای هر کدام از انواع دسته یک نوع چسب مخصوصی را به کار ببرید تا تاثیر درستی روی آن بگذارد. یعنی چسب هایی که کاملا متناسب با ساختار و نوع متریال هستند و قابلیت ترمیم آن ها را دارند .
برای ترمیم درز، شکاف و سوراخ در دسته بیل چوبی از چسب چوب کمک میگیرند. چون به خوبی شکاف ها و منافذ را پوشش میدهد و از این طریق آسیبی به دسته ها وارد نمیشود. در دسته بیل فلزی و فایبر گلاس نیز مشکلاتی شبیه این مورد با کمک چسب های مخصوص مثل ۱۲۳ یا اپوکسی قابل حل است. البته در حالت اولیه این نوع از آسیب تأثیر خیلی زیادی در کاربرد دسته ندارد. ولی اگر اقدامی برای تعمیر آنها صورت نگیرد آسیب بزرگتر میشود لذا دیگر کاربرد درستی نخواهد داشت.
-
تعمیر دسته بیل به کمک میخ یا پرچ
گاها برای شکستگی هایی که در دسته بیل به وجود میآید به کارگیری چسب کفایت نمیکند و باید از شیوه دیگری استفاده شود. شکستگی یا به حالت طولی اتفاق میافتد یا در عرض آن ایجاد میشود. در بیشتر موارد این آسیب منجر به زوال کلی دسته بیل میگردد. اما اگر صدمه خیلی شدید نباشد، به کمک میخ یا پرج آن را محکم کنید. این اقدام میتواند برای هر سه نوع دسته بیل انجام شود.
-
ترمیم با برش دسته بیل
اگر آسیب یا شکستگی در قسمت های ابتدایی و انتهایی دسته بیل ها باشد ترمیم آن راحت تر است. یعنی قسمتی که ایراد دارد را باید برش دهید و از آن جدا کنید. البته در این صورت طول آن کوتاه تر میشود که مسئله خیلی بزرگی نیست چون همچنان کاربرد آن مانند قبل خواهد بود. فقط بعضی مشکلات حرکتی برای فرد به وجود میآورد چون فرد باید میزان بیشتری از حالت عادی خم شود.
-
سنباده کشی
در صورت عدم نگهداری درست، دسته بیل ها با صدمات گوناگونی مواجه میشوند. از انواع این آسیب ها پوسیدگی در دسته بیل چوبی و پلاستیکی و نیز زنگ زدگی در دسته بیل فلزی است. این آسیب ها در اثر تماس مستقیم و طولانی مدت با آب و رطوبت به وجود میآیند. یا در اثر قرارگیری در محیط نا مناسب مثلا مقابل نور مستقیم خورشید ایجاد میشوند. همچنین حشرات و موجودات موذی نیز باعث پوسیدگی دسته بیل های چوبی میگردند.
برای رفع این مسئله از دسته بیل چوبی با دستگاه تراش لایه ای از سطح آن را جدا کنید. تا جایی که سطح پوسیده کاملا از بین برود و به قسمتی برسید که بدون ایراد و نقص باشد. به کمک سمباده نیز این کار قابل انجام است. گاها دسته بیل های چوبی دارای پرزهایی هستند که دست را خراش میدهند این مورد هم با سمباده کشی خیلی جزئی حل میشود.
زنگ زدگی دسته بیل فلزی نیز با کمک سنباده های مخصوص فلز حل میشود. باید تا جایی که زنگ زدگی به کلی تمام شود سنباده کشی را ادامه داد.
روش سمباده کشی برای دسته بیل فایبرگلاس تاثیر آنچنانی ندارد. اما برای رفع آن میتوانید لایه ای اضافه روی آن بچسبانید و پوسیدگی را داخل آن لایه پنهان کنید. به طوری که مانعی برای کار با آن ایجاد نکند. مثلا با کمک رزین لایه نازکی را روی سطح پوسیده بریزید و بعد از اینکه کاملا خشک شد با سنباده سطح آن را صاف نمایید. در این حالت قسمتی که در آن پوسیدگی وجود دارد پشت رزین میماند و در این صورت دسته دوباره قابل استفاده خواهد بود.
نکته سنباده کشی در انواع روش ترمیم دسته بیل: البته سنباده کشی قطر دسته بیل را کاهش میدهد که هنگام اتصال آن به بیل با مشکل مواجه شوید. در این حالت باید از میخ کمک بگیرید و با کمک آن دسته را به بیل فیکس کنید. یا لبه های گردنه بیل را بیشتر خم کنید تا با یکدگیر چفت شوند تا هنگام استفاده لق نزند.
نتیجه گیری
این آسیب ها دوام و مقاومت دسته بیل ها را تحت تأثیر قرار میدهند و از میزان آن میکاهند. پس در وهله اول نگهداری درست آنها و بعد ترمیم در صورت امکان میتواند از صدمات بیشتر جلوگیری کند. اما اگر صدمه و آسیب کاملا جدی بود و با هیچ کدام از این روش ها حل نشد باید آن را تعویض کنید.