انواع چوب و کاربرد های آن در نجاری
انسان از زمان های خیلی دور از چوب استفاده های متعددی داشت مانند: استفاده بعنوان هیزم، ساخت خانه، و… امروزه نیز با پیشرفت علم و تکنولوژی و زندگیهای مدرن همچنان به عنوان یک ماده اصلی کاربرد فراوانی دارد. چوب انواع مختلفی دارد که هر یک از آنها برای ساخت ابزار و وسایل خاصی مناسب است و بهتر است از آن چوب استفاده شود. تا دوام و کارایی بهتری داشته باشد.
بررسی انواع چوب و کاربرد های آن در نجاری
بافت، گره، خال، رنگ و شکل متفاوت هر درخت و چوب باعث تمایزشان با یکدیگر و تشخیص آنها را راحتتر میکند. و برخی با ویژگی های خاص تری از دیگر چوب ها متمایز می شوند.
در حالت کلی چوب از نظر میزان سختی دو دسته می باشد. دسته اول چوب هایی با بافت نرم می باشد که برای خراطی و… استفاده می گردد. و دسته ی دوم چوب سخت می باشد که در ساخت مبل، میز و.. استفاده می گردد. یکی از این چوب ها راش نام دارد که در برابر ضربه بسیار مقاوم است و چکش پذیری خیلی بالایی دارد. چوب های دیگری مانند توسکا و گردو نیز در این رده قرار دارند ولی قیمت آنها نسبت به راش مناسب تر است.
افرا: که رگه های طوسی درون ان دیده میشود و از چوبهایی است که ثبات ابعاد دارد یعنی ابعاد ان در دمای هوای بالا و رطوبت زیاد و یا دمای هوای پایین تر و خشک تقریبا ثابت میماند و دچار تغییر نمیشود.
یکی دیگر از انواع چوب و کاربرد های آن در نجاری تخته چند لایی است. این نوع چوب که از پرس شدن چندین لایه چوب که هر لایه با ضخامت یک میلی درست می شوند در ساخت صندلی، کمد دیواری و… کاربرد دارد.
چوب هایی مانند چنار، صنوبر ،کاج ،زبان گنجشک ،بلوط از دیگر انواع چوبها هستند که در نجاری و صنایعی که با چوب سروکار دارند مورد استفاده قرار میگیرند.
بالابردن مقاومت چوب در برابر تغییرات
برای افزایش مقاومت چوب، باید قبل از استفاده خشک و یا بخار داده شوند. تا مقاومت انها بالاتر برود و به مرور زمان دچار تغییر شکل نشوند.
چوب در اصل با روغن کاری یا رنگ کاری ضد اب نمی شود ما با این کار چوب را اب گریز میکنیم. وقتی اب روی این چوب ها می ریزد روی ان نمی ماند و سر می خورد.
برای ضد آب کردن ظروف غذایی از روغن گیاهی استفاده میکنیم که بدون حساسیت هستند. اما برای دیگر وسایل میتوانید از روغن و رنگ های معمولی استفاده کنید.
نکته قابل توجه اینکه رنگ و روغنی که به روی چوب زده می شود نیز تا مدت زمان مشخصی دوام دارد و وقتی این نوع چوب ها در فضاهای باز قرار بگیرند با توجه به شرایط اب و هوایی دچار تغییرات و درواقع انقباض و انبساط می شوند و این باعث جمع شدن چوب می شود و رنگ نیز دچار چین خوردگی خواهد شد. و روغن بکار رفته بخار می شود.
همچنین برای چوب هایی که در آب و محیط های مرطوب مورد استفاده قرار میگیرند روی سطحشان را یک روکش پلاستیکی می کشند و با این کار چوب ضد آب می شود.
کاربرد چوب در نجاری
چوبهای سختتر با دوام و استحکام بالا مناسب ساخت مبلمان، میز و صندلی، در و قاب پنجرهها وساخت کمد و کابینت، نرده به عنوان حصارکشی مزارع و باغها، پله و نردبان و پل روی رودخانه هستند.
چوبهایی که بافت و گره خاصی دارند و دارای نقوش زیادی هستند به عنوان کفپوش ، پارکت و یا قرنیز به کار میروند چون وجود این بافت ها زیبایی خاصی را به این وسایل خواهد داد.
همچنین در صنایع ساخت و ساز و ساختمانی ساخت کلبه چوبی، سقف خانهها و پوشش دیوارها همچنین طراحی داخلی و دکوراسیون نیز کاربرد دارد.
از چوبهایی که ضد آب هستند و آب نمیتواند باعث آسیب به آنها شود در ساخت قایق، کشتی، اسکله ها استفاده می شود. همچنین تخته ها و صندلی های مخصوص استخر و سونا که در برابر اب و بخار شدید مقاومند نیز استفاده میشود و یا صندلی های چوبی که در پارکها و معابر قرار میگیرند و در مقابل باران نیز مقاومند.
به کار گیری چوب در موارد دیگر
از دیگر کاربردهای چوب که به نوعی باعث ایجاد شغلی پرطرفدار تحت عنوان منبت کاری، خراطی و معرق کاری و کنده کاری که طرح و نقش روی چوب ایجاد میکنند و به حالت برجسته در می اورند، گردیده است.