انواع تجهیزات حفاظت فردی به منظور افزایش ایمنی در محیط کاری

انواع تجهیزات حفاظت فردی به منظور افزایش ایمنی در محیط کاری

محیطی را در نظر بگیرید که در آن تمامی فاکتورهای مهم درباره ایمنی به درستی رعایت می‌شود.

در این محیط کاری درصد ایجاد خطر، اتفاقات و حوادث در کمترین حد خود است و در آسودگی ذهنی افراد تاثیر زیادی دارد. و اگر احیاناً پیش آمدی صورت گیرد. چون به صورت کامل همه افراد به تجهیزات مجهزند صدمه نخواهند دید.

در مقابل در محیطی که افراد کم و بیش به رعایت ایمنی می‌پردازند و این عامل را چندان مهم نمی‌پندارند. یا افرادی که کاملا افراط کرده و به طور کلی به استفاده از این وسیله ها اعتقادی ندارند با کوچک‌ترین حادثه جانشان به خطر می‌افتد و آسیب جدی می‌بینند.

چرا وقتی به این تجهیزات دسترسی دارید و می‌توانید از آن بهره بگیرید. با سهل انگاری و اهمال کاری هم جان خود را به خطر می‌اندازید و هم باعث نگرانی عزیزان و خانواده خود می‌شوید؟

چرا از تجهیزات ایمنی استفاده کنیم؟

کیفیت و نوع به کارگیری هر یک از این تجهیزات در جای درست خود نقش مهم و حیاتی دارد. و حتما باید این نوع امکانات در اختیار و دسترس تمامی افرادی که در یک محیط کار می‌کنند قرار بگیرد. هر یک از این وسیله‌ها باید با شغلی که در آن فعالیت دارند متناسب باشد و در مقابل عوامل آسیب‌ زا از فرد محافظت نماید.

این تجهیزات از افراد در برابر پیشامدهایی که به صورت طبیعی اتفاق می‌افتند و یا عواملی که انسان ها در ایجاد آن نقش و دخالت دارند مانند یک شیلد و سپر عمل می‌کنند و جلوی آنها را می‌گیرند.

انواع تجهیزات ایمنی

لباسی که سرتاسر بدن فرد و تمامی نقاط آن را می‌پوشاند، کفش‌هایی که از پای او محافظت می‌نماید، دستکش‌هایی که دست فرد را به طور کامل می‌پوشاند، کلاهی که از آسیب به سر جلوگیری می‌کند و عینکی که کاملاً اطراف چشم را احاطه می‌کند و گاهی اوقات علاوه بر عینک، ماسکی که دهان و همه جای صورت را پوشش می‌دهد، اصولی‌ترین وسایل و روش و اقدامات برای محافظت از جان انسان می‌باشد.

تارپود، جنس، زیره، رویه و مواد تشکیل دهنده آنها، انسان را از عواملی چون گرما، سرما، نور، جرقه، برق، اسید، مواد شیمیایی، بیماری، میکروب، ویروس، آلودگی، روغن، سیاهی، رنگ، آب، حریق، لغزندگی، ضربه، تغییرات در پوست بدن، حساسیت و کلی عامل دیگر محافظت می‌کند. با بررسی های لازم هر نوع ماده ای که از آسیب به فرد جلوگیری می‌کند را در تولید و ساخت تجهیزات به کار می‌برند.

انواع تجهیزات حفاظت فردی لباس:

مانتو و روپوش و پیش‌بند

مانتو و روپوش که معمولا طول و قد آن بلند است اکثرا خانمها می‌پوشند. و پیش بند سه بند دارد یک بند آن برای دور گردن و دو بند دیگر که برای گره از پشت است و مدلی دیگر که بندهای آن به دور کمر بسته می‌شود هم مردان و هم زنان آن را به کار می‌برند. هر فردی که یک سمت و شغلی در محیط پزشکی دارد و در معرض آسیب از لحاظ ایمنی است. یا کارکنان کارخانه ها و کارگاه ها همچنین افراد مشغول در مکان هایی مثل رستورانها آزمایشگاه و همچنین خدماتی مثل آهنگری از این مدل لباسکار ایمنی بهره می‌برند.

لباس کار دو تکه

دو تکه جدا از هم شامل شلوار و کاپشن یا اورکت و یا به صورت شلوار و تیشرت است. البته هر یک از این موارد به تنهایی نیز استفاده می‌شوند و مناسب پرسنل و کارکنان مجموعه های بزرگ و گاها حرفه های خطرناک می‌باشد.

در کاپشن و اورکت زیپ یا دکمه اصلی ترین جز این نوع لباس است. متشکل از پارچه ای ضخیم که کاملا از قسمت گردن تا انتهای کمر را پوشش می‌دهد. و حالت کشی در نقاط کمر و مچ ها وجود دارد و برای نیمه های دوم ماه های سال مناسب می‌باشد.

شلوار برای پوشش پایین تنه که نوعی کش یا چسب هم در قسمت کمر و هم در قسمت مچ و جیب در اندازه های متفاوت برای قرارگیری ابزار وسایل گوناگون وجود دارد.

تیشرت نیز در انواع آستین های بلند و کوتاه و یقه های مختلفی مثل گرد و نیم دایره، یقه هفت یا وی، ایستاده، دکمه دار و… وجود دارد. و مقنعه و پابند چرمی نیز در برخی شغل ها به کار می‌رود.

 

لباس های سرهمی و یکسره یا به صورت دوبنده

پوشش این نوع لباسها سرتاسری است و از قسمت شانه تا مچ پا را می‌پوشاند در واقع به نوعی شلوار و کاپشن به هم متصل هستند. و می‌توانید این لباس را سریعتر و راحتر از لباس دو تکه بپوشید و در شغل هایی که ایمنی در آنها اولویت دارد به کار می‌رود.

لباس دوبنده که پارچه ای مستطیلی شکل را به عرض 4 تا 5 سانتی متر ( طول آن متغییر است) برش می‌دهند. و آنها را به صورت ضربدری به قسمت پشت شلوار می‌دوزند و یک طرف این بند ها آزاد می‌ماند. تا در زمان استفاده نیز توسط گیره های فلزی یا پلاستیکی در جلوی سینه به کمر شلوار وصل شود که هر کس متناسب با سایز و قد خود طول آن بندها را تنظیم می‌کند.

 

دستکش از انواع تجهیزات حفاظت فردی

ژله ای

شرکت و مجموعه تانگ وانگ و استادکار تامین کننده و تولید کننده این نوع دستکش ها هستند. این دستکش ها از ماده ای به نام وینیل تولید می‌شود. و حالت نرم و کششی دارد و مقاومت آن در مقابل مایع و محلول هایی مثل نفت و روغن و مواد شیمیایی قابل قبول است و در صنایع مختلفی آن را به کار می‌برند.

نیتریل

این نوع دستکش ها توسط شرکت های ایرانی بنام کالکان و گیلان و شرکتی چینی به اسم تانگ وانگ تولید و عرضه می­‌شوند. در ساخت این دستکش ها از نیتریل ضعیف و درجه دو استفاده می‌کنند در این دستکش ها اصطلاحاتی مثل تمام مواد و نیم مواد را به کار می‌برند در واقع به صورت فرضی دستکش را به 4 قسم تقسیم می‌کنند.

زمانی که مواد یعنی نیتریل قسمتی از دستکش را پوشش دهد به آن نیتریل نیم مواد می‌گویند. یعنی مواد فقط در قسمت داخلی دستکش است و قسمتهای بیرونی و رویی از پارچه است یا در قسمت داخلی به طور کامل و در قسمت بیرونی فقط تا روی انگشتان را کاور می‌کند اما زمانی که کل دستکش از نیتریل باشد به آن تمام مواد یا همان 4/4 می‌گویند.

شرکت استاد کار دستکشی اختصاصی تر با نام نیتریل وی نیز تولید می‌کند که از ترکیب وینیل و نیتریل به دست می‌آید.

صنعتی و بنایی

توسط شرکت گیلان عرضه می‌شود جنس این دستکش ها از لاستیک است و در سه نوع تک رنگ و دو رنگ تولید می‌شوند. که درجه بندی آنها نیز به ترتیب دستکش صنعتی تک رنگ با بهترین کیفیت و بعد از دستکش دو رنگ که از سه لایه لاستیک تشکیل می‌شود. و در آخر صنعتی دو رنگ ساده هستند مجموعه استاد کار نیز دستکش هایی تحت عنوان بنایی عرضه می‌کنند و در بیشتر کارهای مربوط به صنایع مختلف از جمله ساختمان این دستکش ها را استفاده می‌کنند.

ضدبرش

تامین کنندگان این نوع دستکش مجموعه های استادکار، کالکان و گیلان هستند. که شرکت گیلان این دستکش ها را با ضخامت و کیفیت متفاوت در سه سری یک، دو و سری سه تولید می‌نماید. دستکش سری سه از لحاظ کیفیت و ضخامت در بالاترین رتبه قرار دارد و دستکش سری یک گیلان ضخامت کمتری از آن دارد. و نازک ترین و ضعیف ترین دستکش سری دو می‌باشد که این نام گذاری خیلی از افراد را به اشتباه می‌اندازد. و ضخامت آن با میزان نیتریلی است که در ساخت آن به کار می‌برند کف و قسمت بیرونی آن بسیار مقاوم است. مواد کف آن به صورت خطوطی مارپیچ و درهم است و هیچ شی تیزی نمی‌تواند به آن آسیب بزند. انعطاف و نرمی نیز از ویژگی های این دستکش به حساب می‌آید.

جوشکاری

این دستکش ها برند خاصی ندارند و از چرم تولید می‌شوند یعنی قسمتی از دستکش که در کف دست قرار می‌گیرد. از جنس چرم است با نام کف چرم معروف است مدل دیگر این دستکش ها به نام کف دوبل چرم می‌باشد. که باعث می‌شود ضخامت آن افزایش یابد تا پوست دست در امان بماند در قسمتی که دو انگشت شست و اشاره را می‌پوشاند. شروع و تا کف دست ادامه دارد یک لایه اضافه دیگر از چرم به آن می‌دوزند که معمولا رنگ این چرم با نقاط دیگر متفاوت تر است.

ضد اسید

تامین کننده آن شرکت تانگ وانگ می‌باشد از ترکیبات مواد مختلفی این دستکش به دست می‌آید. و اصلی ترین خصوصیت آن مقاومت و ایستادگی در برابر نفوذ و تماس موادی مثل اسید که هرچیزی را نابود می‌کنند است. در واقع با آگاهی از موادی که اسید روی آنها اثر ندارد آن را در ساخت دستکش استفاده می‌کنند.

 

 

کفش انواع تجهیزات حفاظت فردی

در طرح چکمه و پوتین و ساقدار و بدون ساق با کاربرد های متفاوت و ویژگی هایی مثل ضد آب عایق برق ضد اسید و… موجود است.

ضد لغزش

مناسب افرادی که کار آن ها در بیرون از یک محیط بسته یعنی جاده و خیابان و هر نوع سطح دیگر که لیز و لغزنده است. یا هر فردی که در محل کارش موادی را بکار می‌برد که باعث لغزندگی می‌شود. موادی مثل روغن که وقتی پا بدون دقت روی آن قرار گیرد فرد زمین می‌خورد، می‌باشد.

کفش پنجه کامپوزیت

کفش هایی متشکل از چندین لایه محافظ چرم طبیعی و مصنوعی همچنین مورد مهم فلز یا کامپوزیت که در زیر لایه چرمی قرار می‌گیرد و کاملا روی انگشتان را می‌پوشاند. و دوخت های محکم برای مقاومت بیشتر در زمان بکارگیری آن به این منظور که در هنگام سقوط وسایل و ابزاری که وزن زیادی دارند. مثل آچار یا آجر و بتن جعبه های سنگین و… از له شدن انگشتان پا جلوگیری کند.

کلاه

ضد ضربه و نشکن

کلاه یکی دیگر از انواع تجهیزات حفاظت فردی است. در قسمت داخلی این کلاه ها یک کش وجود دارد که این کش آن را روی سر نگه می‌دارد تا هنگامی که فرد در حال حرکت است یا خم و راست می‌شود.

نیافتد و از مواد و متریال هایی تولید می‌شود که با ترکیب آنها مقاومت این کلاه نیز افزایش می‌یابد. به این خاطر که وقتی یک شی سنگین، جسمی تیز و برنده، ماده ای چسبنده روی سر فرد بریزد یا به آن ضربه شدیدی وارد نماید. آسیب نبیند که این حالت بیشتر در محیط های ساختمانی اتفاق می‌افتد.

عینک انواع تجهیزات حفاظت فردی

عینک از جنس شیشه یا پلاستیکی مقاوم که در هنگام کار با اجسام ریزی که امکان دارد پرتاپ شوند و به چشم آسیب برسانند. و ورود هر نوع گرد و غباری که باعث تاری دید و آزار و اذیت چشم فرد می‌شود. پرتاب ذراتی جرقه مانند به داخل یا اطراف چشم، تابش میزان نور زیاد و اشعه های آسیب زننده همچنین پاشش برخی مواد مایع مانند و خطرناک به صورت محافظت می‌کنند.

جنس شیشه، ضخامت و شفافیت نیز از اصلی ترین فاکتور و معیار در انتخاب عینک ایمنی است. جنس و ضخامت به این خاطر که  که با هر اتفاق کوچکی صدمه نبیند و شفافیت به دلیل اینکه دید واضحی را به فرد بدهد.

ماسک

یکی دیگر از انواع تجهیزات حفاظت فردی که بسیار مهم است ماسک می باشد.  ماسک ها که تقریبا روی نصف صورت و بیشتر دهان و بینی قرار می‌گیرند. و باعث تنفس بهتر و محافظت از سیستم تنفسی افراد مقابل عواملی مثل مواد شیمیایی که به صورت گاز و بخار هستند. و بوی شدیدی دارند. یا از ورود انواع آلودگی، آلاینده و دود در هوا همچنین ورود میکروب ویروس و این نوع عوامل بیماری زا که از طریق دهان و بینی به داخل بدن وارد می‌شوند. و ایمنی سیستم های داخلی بدن را از کار می‌اندازند حفظ میکند.

ماسک های دارای فیلتر و با ضخامت زیاد  که امکان نفوذ هیچ نوع ماده ای حتی ذرات بسیار ریز در پیرامون افراد که به چشم نمی‌آید هم مناسب هستند. این ماسک ها به محکمی روی صورت کیپ می‌شوند. و عملکرد بهتر و قابل قبول تری از ماسک های معمولی که از یک لایه نازک با جنس پارچه تشکیل می‌شود دارند. در واقع میان تار و پود این ماسک ها روزنه ای برای ورود عوامل مختلفی وجود ندارد.

نوشتهٔ پیشین
آموزش استفاده از اسپری رنگ
نوشتهٔ بعدی
جدیدترین مصالح ساختمانی

محصولات پیشنهادی

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.