بندکشی چیست؟ آموزش بندکشی کاشی و سرامیک

بندکشی چیست؟ آموزش بندکشی کاشی و سرامیک

همیشه بعد از ساخت دیوار یا کاشی کاری فاصله میان آنها خالی می‌ماند. و از این حفره و درز، دوده، آب، رطوبت گرد و غبار وارد می‌شود. و مقاومت آنها را کاهش می‌دهد. یا کلاً منجر به تخریب آن می‌شود.

بندکشی چیست؟

به این منظور باید یک لایه و محافظی ایجاد شود. علاوه بر اینکه زیبایی سازه استحکام آن را نیز تضمین می‌کند برای اینکه خطوط، حفره‌ها و قسمت‌های خالی میان کاشی، سرامیک، موزاییک آجر و سنگ که در کنار با فاصله قرار دارند پر شود از بند کشی با موادی چون ملات پودر یا خمیر بندکشی استفاده می‌کنند. این فاصله در کاشی و سرامیک در اندازه چند میلی متر است. ولی در آجر و سنگ به سانتی متر هم می‌رسد.

علت بند کشی کاشی و سرامیک ؟

این فرایند کامل کننده کارهای ساختمانی است. و بیشتر از لحاظ نما و ظاهر انجام می‌گیرد. همچنین برای مقاومت و استحکام این مصالح به کارگیری بندکشی امری ضروری می‌باشد. مخصوصاً بندکشی کاشی و سرامیک که در حمام و سرویس بهداشتی و در استخرها از آن استفاده می‌کنند و دائماً با آب در ارتباط است. اگر بندکشی درست و اصولی صورت نگیرد آب به داخل فواصل بین کاشی‌ها و زیر آن ها نفوذ می‌کند و باعث تخریب آن می‌شود. همچنین بند کشی از کاشی سرامیک و آجر نیز در برابر قارچ و باکتری محافظت می‌نماید.

با بندکشی مناسب همچنین می‌توان جلوی شکستگی و تخریب کاشی آجر و دیوار را گرفت. هنگام بندکشی مصالح ساختمانی به صورت محکم‌ و کامل‌ به هم می‌چسبند. و بعد از مدتی جدا نمی‌شود یا در جای خود لق نمی‌زند. و مدت زیادی سالم می‌مانند و دوام می‌آورد. باید به صورت کامل و یکنواخت این مواد در درون شکاف‌ها قرار گیرد و کاملاً فشرده شوند تا روزنه‌ای باقی نماند. در ادامه مقاله بندکشی چیست؟ آموزش بندکشی کاشی و سرامیک همراه ما باشید تا بصورت تخصصی تر به این موارد بپردازیم.

انواع بندکشی

توسط یک کاردک و ابزاری مثل آن ملات اضافه را برمیدارند و به صورت اریب و زاویه دار در می‌آورند یا ملات را به آن اضافه می‌کنند و به شکل های گوناگونی در می‌آورند.

  • صاف
  •  شیبدار
  •  گود
  •  محدبی
  • برجسته
  •  شیاردار
  •  وی شکل
  •  لبه دار
  •  تو رفته

بندکشی ها فقط با ملات یا پودر و خمیر انجام نمی‌شود بلکه نوعی بندکشی با استفاده از شیشه (شکل 1) نیز وجود دارد که در بین شکاف قرار می‌گیرد و برای اینکه باعث آسیب و زخم هم نشود در اندازه چند میل به صورت تو رفته انجام می‌گیرد که این نوع بندکشی ظاهر جدید و زیبایی را به نما می‌بخشد.

شکل دو
شکل دو
شکل سه
شکل سه
شکل پنج
شکل پنج
شکل چهار
شکل چهار
شکل یک
شکل یک

 

بند کشی شیار دار (وی شکل)

در این بند کشی ملات را مابین شیارها قرار می‌دهند سپس با یک وسیله مخصوص این کار که حالت مخروطی دارد از چپ به راست یا برعکس این ابزار را حرکت می‌دهند قسمت مرکزی آن به داخل فشرده می‌شود و قسمت های کناری صاف می‌شوند و یک حالت وی (یا هفت یا مثلث با دو ضلع) ایجاد می‌شوددر واقع با این کار ملات به دو قسمت با زاویه و وضعیتی شیب مانند تقسیم می‌شود.(شکل 2)

 

بندکشی صاف

بعد ازاینکه سیمان در این درزها قرار می‌گیرد با استفاده از یک کاردک سطح آن را صاف می‌کنند و اضافات ملات را از دیواره ها برمی‌دارند.

بندکشی مقعر

بعد از بندکشی با استفاده از ملات مناسب توسط یک ابزار با سر گرد (نوک گرد که در جهت بیرون است) حالتی نیم دایره را در ملات به وجود می‌آورنددر واقع یک حالت گودی در ملات ایجاد می‌شود.

بندکشی برجسته

در این بندکشی مانند بندکشی مقعر از ابزاری که سر گرد دارد استفاده می‌کنند اما تفاوت آن در این است که این حالت گردی ابزار در جهت داخلی است ملات به اندازه در بین شیارها می‌گذارند و وقتی این وسیله را استفاده می‌کنند قسمت بالایی و پایینی ملات جدا می‌شود و فقط قسمت وسط و مرکز آن به صورت نیم دایره برجسته باقی می‌ماند.

بندکشی شیب دار

این نوع بندکشی در دو حالت انجام میشد یکی از بالا به پایین یکی از پایین به بالا با استفاده از یک نوع ابزار مثل کاردک که نازک است و قطر کمی دارد مقداری از ملات را جدا می‌کنند زاویه دست در اینجا مهم است و باید در حالت اریب باشد که یک شکل شیب مانند به وجود آید.

بندکشی تو رفته

این نوع بندکشی نیز به بندکشی صاف شیاهت دارد و مانند آن حالت و شکل صافی را در ملات ایجاد می‌کنند ولی در بندکشی تو رفته به اندازه چند میلی متر داخل دزر ملات فشرده می‌شوند و در واقع با نگاه از بغل به شکل مربع با 3 ضلع دیده می‌شود و به بندکشی توخالی نیز معروف است(شکل 3) وگاهی اوقات نیز کاشی های نما را با فاصله بیشتری بندکشی می‌کنند. (شکل 4)

بندکشی محدبی

در این بندکشی هم حالتی تقریبا دایره شکل وجود دارد در واقع بیشتر منحنی آن رو به پایین است یعنی مقدار ملات در قسمت پایینی بیشتر از بالایی است و با نوعی ابزار به صورت قلم این حالت را ایجاد می‌کنند.

بندکشی لبه دار

بندکشی که به صورت زاویه دار یا طبقه و پله است در این بندکشی ملات را در درز و شکاف قرار می‌دهند با کمک از یک ابزار که مانند ابزار بندکشی برجسته است (قسمت مرکزی آن به حالت دایره است در این به صورت مربع یا مستطیل است) حالتی مثل پله را ایجاد می‌کنند.

و برخی دیگر از بندکشی ها که در آن خلاقیت خاصی به کار رفته است که در شکل 5 مشاهده می‌کنید.

طرز تهیه ملات بندکشی

  • ملاتی که برای بندکشی استفاده می‌شود حتماً باید درصد و میزان مواد که با هم مخلوط می‌شود به اندازه و درست باشد. یا در صورتی که مقدار جابجا یا کم و زیاد باشد قوام مناسبی ندارد و درست خشک نمی‌شود و یا دوام نمی‌آورد خیلی زود هم ترک می‌خورد.
  • مقداری از پودر(سیمان، ماسه، کچ، خمیر، آهک) را در یک ظرف بریزید.
  • بهتر است یک ظرف مخصوص برای این کار در نظر بگیرید و آن را فقط در این نوع کارهای ساختمانی استفاده کنید چون وقتی مواد گچی و سیمانی خشک می‌شود تمیزکاری آن زمان زیادی را می‌خواهد.
  • بعد از آن باید به این پودر آب اضافه شود تا به حالت خمیری درآید
  • این دو ماده را به خوبی با هم ترکیب کنید تا جایی که رنگ آن تغییر کند و بافت آن کاملا یکپارچه شود.
  • مقدار آبی که در این ملات به کار می‌برید بسیار مهم است در صورتی که مقدار آن زیاد باشد ترکیب حالت مایع و رقیق پیدا می‌کند و به خوبی در بین شکاف و درزها باقی نمی‌ماند و باعث کثیفی همه قسمت‌های سطوح می‌شود.
  • اگر میزان آب کم باشد این ترکیب سفت می‌شود و مقاومت لازم را نخواهد داشت بعد از ترکیب ملات باید کمی (حدود ۵ تا ۱۰ دقیقه) فرصت بدهید تا آماده شود.

ملات بندکشی رنگی

برخی پودرهای بندکشی که برای کاشی و سرامیک به کار می‌رود رنگ های مختلفی دارد. که باعث می‌شود با توجه به زمینه کاشی و سرامیک خود رنگ هایی که جلوه بهتری به آن می‌دهد. و مناسبت بیشتری دارد را استفاده کنید و ظاهر زیبایی را به دیوار کف سطح زمین ببخشید.

نکته : پودر گچ بعد از اینکه با آب مخلوط کردید بدون اتلاف وقت به کار ببرید وگرنه خراب می‌شود. و کارایی خود را از دست می‌دهد که به اصطلاح به آن کشته می‌گویند. این ملات و بندکشی برای دیوار و سقف داخلی خانه مناسب است. یعنی هر جایی که کمترین ارتباط و تماس را با عوامل محیطی و تغییرات آب و هوایی دارد این نوع ملات مناسب است.

آموزش روش صحیح بندکشی کاشی و سرامیک چگونه است؟

قبل از بند کشی توجه کنید که حتما باید یک روز کامل از اتمام کاشی کاری یا ساخت دیوار زمان بگذرد تا تاثیرگذار باشد. همچنین سطح آن بدون هرگونه رطوبتی باشد. هیچ نوع آلودگی و مواد بین شکاف ها وجود نداشته  باشد. باید برای ساختمان های نوساز با استفاده دستمال مرطوب سطحی که میخواهید روی آن بند کشی انجام دهید را پاک کنید. و یا برای صرفه جویی در زمان از جارو استفاده کنید.

چون در هنگام ساخت و ساز ممکن است انواع مواد و مصالح ساختمانی مثل خاک و سنگریزه درون این درز ها بریزد و برای ترمیم بندکشی ساختمان های قدیمی تر باید بندکشی های سابق را با وسیله ای نوک تیز بخراشید. و مواد جدید را جایگزین آن کنید. با این کار ملات به خوبی به دیواره های کاشی و آجر می‌چسبد. و دیرتر خراب می‌شوند. میزان مناسبی از مواد ترکیبی را بین سطوح کاشی آجر و سنگ پر کنید. به همه نقاط توخالی این مواد را پخش نمایید و همه قسمت‌های خالی را پوشش دهید سطح آن را صاف و یکدست کنید و اجازه دهید تا خشک شود و به خوبی خود را بگیرد.

با این عمل کثیف کاری‌هایی صورت می‌گیرد و ملات و مخلوط به ناحیه ها و سطوح نیز می‌چسبد. پس قبل از این که خشک شود آن ها را پاک کنید تا ظاهر زیبای آن حفظ شود. چون بندکشی علاوه بر استحکام و مقاومت در زیبایی و نما نیز تاثیر دارد پس باید ضایعات این ترکیب حتماً پاک شود.

می توانید با دستکش بنایی مقداری از ملات بندکشی را برداشته و بر روی بند ها بمالید. بلافاصله بعد از آن با یک تکه پارچه(مانند کیسه برنج) روی سطوح بکشید تا تمامی مواد تمیز شود.

در صورت استفاده از سیمان سفید و… اگر هنگام بند کشی روی کاشی ماند می‌توانید از پاک کننده سیمان استفاده نمایید که به همین منظور ساخته شده است.

در مور بندکشی چیست؟ آموزش بندکشی کاشی و سرامیک موارد زیادی را آموختیم اما بندکشی با نانو چیست و به چه علت انجام می‌پذیرد؟

آموزش بندکشی کاشی و سرامیک حمام و دستشویی:

  • برای بندکشی حمام یا سرویس بهداشتی باید از سیمان سفید و یا خمیر بند کشی نانو استفاده نمایید.
  • ابتدا پودر سیمان را به نسبت یک دوم با آب مخلوط نمایید.
  • کمی صبر نمایید تا به حالت خمیری در بیاید.
  • دستکش خانگی یا بنایی دست کنید
  • مقداری از مالات سیمان سفید را برداشته و به سرعت به همه ی درز های کاشی بمالید.
  • با استفاده از کیسه ی برنج دودی، یا پارچه زبر چندین بار روی آن را پاک نمایید
  • اگر کف حمام یا دستشویی آب می‌دهد بجای کندن کاشی‌ها و نصب دوباره ایزوگام از خمیر بندکشی نانو استفاده نمایید.

مقایسه خمیر بندکشی نانو با سایر مواد بندکشی و نحوه استفاده از آن

خمیر بندی کشی نانو کاملا ضد آب است. و برای درزگیری و آب بندی محیط‌هایی که آب و رطوبت در آن قسمت زیاد است به کار می‌رود. ماده‌ایست که خیلی راحت استفاده می‌شود و نیاز به ماده اضافی ندارد. و برخلاف پودر یا ملات های دیگر که باید چندین ماده با هم مخلوط شود تا به دست آید این خمیر به صورت آماده تولید می‌شود و هر فردی به آسانی می‌تواند آن را استفاده کند.

همچنان که از اسمش پیداست با استفاده از تکنولوژی نانو به وجود می‌آید. به همین دلیل می‌تواند تمام مسائل و مشکلات اعم از هزینه برای مواد مختلف، صرف زمان طولانی و وجود تخصص و مهارت برای استفاده درست را که در هنگام کار با سایر مواد بندکشی مواجه هستید برطرف نماید.

به علت سری سوزنی شکل و نازک آن می‌تواند به همه نوع درزی نفوذ کند برای ترمیم درز و شکاف‌های کاشی و سرامیک مناسب است فقط کافیست سر آن را با قیچی برش دهید. و از انتهای این خمیر فشار دهید تا مواد داخل آن به قسمت سری منتقل شود. و بعد  آن را به فاصله بین کاشی و سرامیک بزنید و اجازه دهید خشک شود.

مزایای استفاده از خمیر بندکشی نانو

  • به علت مواد خاصی که در ساخت آن استفاده می‌کنند قابلیت چسبندگی بالایی دارد.
  • به خوبی به کاشی و سرامیک می‌چسبد
  • احتمال اینکه جدا یا خراب شود کم است
  • عمر طولانی دارد و در برابر مواد اسیدی و خورنده نیز مقاوم است.

پس به راحتی می‌توانید آن را در مکان‌هایی که از محلولات و مواد اسیدی مثل شوینده های شیمیایی استفاده می‌کنید به کار ببرید.

همچنین بخوانید: چگونه سیمان خشک شده را پاک کنیم؟

در صورت داشتن هر گونه سوال در قسمت نظرات پرسش های خود را مطرح کنید تا در اسرع وقت کارشناسان ما پاسخ دهند.

نوشتهٔ پیشین
نحوه نگهداری چرم
نوشتهٔ بعدی
آموزش استفاده از اسپری رنگ

محصولات پیشنهادی

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.