آموزش استفاده از اسکوپ موضوعی است که در ادامه آن را مورد بررسی قرار میدهیم.
اسکوپ ها قطعاتی بسیار کاربردی و مهم در نماکاری هستند و باعث میشوند تا ایمنی یک سازه افزایش پیدا کند. در ضمن با جلوگیری از سقوط سنگ و سرامیک مانع از آسیب به سازه و افراد میشوند. البته از سیم مفتول نیز برای جلوگیری از سقوط نما استفاده میکنند ولی ایمنی کافی را ندارد نصب آن نیز پردردسر است.
سوال در این جا است که چگونه باید اسکوپها را متصل کنیم شاید این موضوع به ذهن شما هم بیاید. در این مقاله میخواهیم با نصب و اتصال اسکوپ آشنا شویم.
آموزش و طرز استفاده از اسکوپ
انواع اسکوپ
- اسکوپ سنگ مدل پروانه ای
- اسکوپ سنگ و سرامیک زد
- اسکوپ دو پایه و سه پایه
- اسکوپ سیمی (سیم مفتول)
- اسکوپ با پیچ و روپلاک
دلیل استفاده از اسکوپ در نما کاری
اصولا نما کاری سازهها با به کارگیری سنگ یا سرامیک به تنهایی انجام پذیر است. اما در کنار آن قطعات دیگری را نیز به کار میبرند تا مقاومت آن بیشتر شود. واقع با این کار یک سازه ظاهر زییایی را به خود میگیرد. همچنین ماندگاری و دوام آن در مقابل عوامل مختلف بسیار بالاتر میرود.
تخلخل پشت سنگ موجب میگردد تا ملات به خوبی بین درزهای آن نفوذ کند. اما در زمان بارش باران که وقتی به صورت زاویه دار به نما برخورد میکند آب در بین درزهای سرامیک نفوذ مینماید. این آب و رطوبت به واسطه سرمای هوا یخ میزند و متراکم میشود. بر اثر آن انقباض و انبساط رخ میدهد در این حالت ممکن است سرامیک از دیوار جدا شود. ولی اگر پشت نما به اسکوپ مجهز شود این اتفاق پیش نمیآید. در ادامه آموزش استفاده از اسکوپ، مراحل جایگذاری اسکوپ را یاد میدهیم.
مراحل جایگذاری اسکوپ
نصب سنگ یا سرامیک به یکسری اصول و تکنیکها نیاز دارد که موجب میشود هم سازه کاملا مقاوم شود و هم ایمنی آن حفظ گردد. برای نصب اسکوپها نیز لازم است اقدامات خاصی را بر اساس اصول انجام داد که این اتصال کاملا محکم باشد و سقوطی رخ ندهد.
برای به کارگیری اسکوپ اول از همه بایستی خطوطی را روی سنگ ایجاد نمایید تا اسکوپها بتوانند داخل آن فرو برود برای این که این خطوط را به وجود آورید لازم است از وسیله ای مناسب کمک بگیرید. مناسبترین ابزار برای آن دستگاه فرز است که در زمان ایجاد شیار باید زاویه مناسب آن حفظ شود. اگر این درز حدودا به عمق نیم سانت باشد هم کفایت میکند. در آموزش استفاده از اسکوپ، به علامت گذاری روی سنگ میرسیم.
علامت گذاری روی سنگ
برای انجام این کار به شکل کاملا دقیق اول باید محل جایگذاری اسکوپها معلوم شود. روی قسمت داخلی سنگ یا سرامیک که رو به دیوار قرار میگیرد، نقاطی را با فاصلههای مشخص علامت گذاری نمایید. فاصله بین این نقاط باید بر اساس اندازه سنگ مشخص گردد. تعداد اسکوبهایی که به کار میرود نیز بر اساس همان طول و عرض معین میشود. یعنی اگر طول سنگ زیاد باشد باید اسکوپهای بیشتری به آن متصل شود اما اگر طول آن زیاد نباشد به اسکوپ کمتری نیاز است.
ایجاد شیار به کمک دستگاه فرز
بعد از اینکه روی آن علامت زدید باید به عمق چند میلی متر شیارهایی را ایجاد کنید. در این مرحله باید به عمق آن دقت نمایید اگر فشار روی آن بالا باشد و عمق بیشتری ایجاد شود سنگها سوراخ میشوند یا میشکنند. اگر هم خیلی کم باشد اسکوپ نمیتواند مابین آن جایگذاری شود.
فاصله گذاری درست و دقت در انتخاب تعداد اسکوپ در وهله اول و توجه به عمق شیارها در وهله دوم اهمیت دارد.
نصب اسکوپ ( آموزش استفاده از اسکوپ )
قسمتی که سطح صاف و حالت نیم دایره دارد در سنگ و سرامیک تعبیه میشود و قسمتهای زاویه دار روبه بیرون قرار میگیرد. اگر بعد نصب آن را به کمک چسب سنگ کاملا محکم کنید احتمال جدا شدگی به حداقل میرسد. کارکرد آن این گونه است که وقتی سیمان و یا ملات را روی آن بریزید سطح اسکوپ را پوشش میدهد. در این حالت پرههای آن مانند پنجه مابین سیمان فرو میرود و آن را ثابت نگه میدارد. پس اجازه نمیدهد تا سنگ و سیمان از هم جدا شوند.
به کمک چکش اسکوپ را داخل شیار محکم کنید. اگر ضربه ای که به آن وارد میکنید درست نباشد لبه بیرون آمده در قسمت نیم دایره اسکوپ میشکند. در این صورت به درستی داخل سنگ جای نمیگیرد و محکم نمیشود. روش اصولی تر این گونه است که سیم هم به آنها وصل شود و معمولا این مورد در ارتفاع بالاتر انجام میگیرد.
اگر پرهای اسکوپ رو به بالا باشد احتمال سقوط خیلی کمتر است. پس بهترین حالت در جایگذاری اسکوپ به حالت رو به بالا است چون عملکرد مناسب تری را از خود نشان میدهد در واقع در این حالت درگیری کافی را با سیمان ایجاد میکند. به این ترتیب زمانی که ملات خشک میشود سنگ را ثابت نگه میدارد و مانع از سقوط آن میشود.