معایب حفر چاه چیست؟ در ادامه به این موضوع می پردازیم.
مقدمه
حفر چاه که از گذشته روشی مرسوم بود و به سبک قدیمی و با وسایل محدودی مثل کلنگهای مقنی انجام میگرفت. بعد ها نیز این نوع حفاری به پیشرفت کرد و به حفر چاه با ابزار و ماشین آلات مکانیکی تبدیل شد. همچنان نیز در برخی نواحی این کار ادامه دارد.
علی رغم سهولتهایی که برای دسترسی به آب در بیشتر مناطق به وجود میآمدند مشکلات و عوارض آن نیز قابل چشم پوشی نیست. این مشکل در حدی جدی است که اگر راه حلی برای رفع آن پیدا نشود. صدمات و آسیبهای زیادی بر انسان، پوشش گیاهی و سایر موجودات وارد مینماید.
معایب حفر چاه چیست؟
در برخی نواحی به خاطر ایجاد خطرات و معضلاتی که پیش میآید. به شدت در این امر سخت گیری میشود و افراد به هیچ وجه اجازه ندارند به حفر چاه بپردازند. که اگر مشاهده شود فرد جریمه و مجازات خواهد شد. چون جایگزینی این آبها بسیار سخت و در بعضی مواقع غیر قابل جبران نیز میباشد. که صدمات ناشی از آن نیز بسیاری افراد را درگیر خواهد کرد در ادامه به برخی از مضرات حفر بیش از حد چاه ها و مسائلی که به دنبال آن پیش میآید میپردازیم.
-
فرونشست زمین: با برداشت و تخلیه خارج از برنامه و بی قاعده از آب توسط چاه های موجود برخی مناطق منشا و منابع حیاتی و گرانبها در آن ناحیه که ذخیره و اندوخته ای برای روز مبدا است کاهش پیدا میکند. و اگر به همین روال ادامه یابد رو به اتمام میرود که این عامل سبب میشود زمین و سطوح آن مناطق نشست کند و شکافی در آن محدوده به وجود آید. چون فضای بین سطح زمین و عمق آن که با آب پر است با برداشت زیاد و مداوم خالی و تخلیه میشود. در نتیجه سبب سستی و بی ثباتی خاک و زمین آن منطقه و فرونشست زمین خواهد بود.
-
آلودگی آب: با حفر خارج از اصول چاه ها و عدم مراقبت و حفاظ و بی توجهی به آن، در آبهای مصرفی چاه ها نوعی از آلودگی را مشاهده میکنیم همچنین وجود برخی موجودات و ورود آنها به این چاه ها، آب را کثیف و آلوده میکند. این آلودگی به سایر آبهای زیرزمینی نیز انتقال و سرایت مییابد و هیچ آب سالم و باکیفیتی باقی نمیماند و با استفاده از آنها انواع و اقسام بیماریها افراد را درگیر میکند و این آبی که برای آشامیدن حیوانات مصرف میشود. آن ها را نیز مریض میکند و گیاهان نیز با مصرف این آب مریض و بیمار میشوند. که هم حیات آن ها با مشکلات زیادی ادامه پیدا میکند و هم زمانی که انسان ها از آن حیوان و گیاه بهره میبرند. با مسائل جدی روبرو میشوند همچنین کیفیت مطلوب آب کاهش مییابد و مشکلاتی در استفاده و مصرف آن به وجود خواهد آمد.
-
ضربه به طبیعت: در حالتی که یک منطقه پر و مملوء از آب است و و چیزی تحت عنوان چاه در آن وجود ندارد گیاهان به آسانی و به نحو طبیعی و ذاتی خود میتوانند از این سرچشمه بهرهمند شوند. اما وقتی چاه ها غیر مجاز و بیرویه ایجاد میشود پوشش گیاهی آن محدوده دچار اختلال خواهد شد. چون به مرور سطح آب پایینتر میرود و در نتیجه گیاهان نمیتوانند به آن دست یابند. یعنی ریشه زمانی که آب در مناطق در دسترسی وجود دارد به راحتی آن را به سایر نقاط میرساند. ولی وقتی سطح آب پایین رود در دستیابی به آن دچار زحمت میشود پس گیاه نمیتواند آن طور که باید رشد یابند. حتی گاهی اوقات این کاهش آب به حدی است که به کلی به آن دستیابی ندارند و این امر موجب خشکی و پژمردگی گیاهان و نابودی آنها میشود و در نتیجه تنوع زیستی در آن منطقه کاهش مییابد یا به کلی از بین میرود. معایب حفر چاه چیست؟
- از بین رفتن منابع آیندگان: حفر چاه به صورت درست اصولی و مناسب هیچ مشکلی ایجاد نمیکند. ولی با حفاری بیش از حد و غیر اصولی ضربه بزرگی به چرخه طبیعت وارد میشود و این منجر به کاهش آبهای زیرزمینی و به دنبال آن مشکلات جدی در تامین آب برای خود و آیندگان ایجاد میشود. با حفر چاه و برداشت آب به طور مستمر و مداوم به مرور سطح این آب ها پایینتر میرود که خطر جدی کمبود آب یا به طور کلی اتمام آن را در پی دارد این آبها منبعی مهم و ضروری برای آیندگان هستند و با استفاده غیر بهینه از آن چیزی برای آیندگان باقی نمیماند.
- شوری آب: حفر بیش از اندازه چاه سبب شوری آب میشود چون با افراط در این کار آب های شیرین تخلیه میشود همچنین آب شور به طرف آب شیرین راه مییابد و با آن ترکیب و مخلوط میشود و در واقع کیفیت آب مصرفی بسیار کاهش مییابد. حتی ممکن است به کلی آب شیرین تمام شود به دلیل اینکه آبهای شور به خاطر ساختار متفاوت برای آشامیدن و برخی مصارف خاص مناسب نیستند. مشکلات اساسی را برای انسان ها و سایر موجودات به وجود میآورد. برای مثال موجب به هم ریختگی برخی از اعضای بدن و نقص در کارکرد سیستم آن میشود و همچنین چون گیاهان نمیتوانند از این آب استفاده کنند در نتیجه کشت آن ها نیز میسر نخواهد بود و از بین خواهند رفت. مصرف آب شور برای حیوانات نیز مضرر است در واقع حیات هر موجود زنده ای به خطر میافتد.
-
بر هم خوردن تعادل زمین: حفر چاه ها به اندازه کافی تاثیرات منفی را در سایر موارد وارد مینمایید. و از دیگر تاثیرات آن تغییر در ساختار اصلی خاک و کاهش رطوبت آن در نتیجه نابودی زمین های کشاورزی آن نواحی میشود. یا تغییر ساختار زمین و ایجاد شکاف هایی در آن که این امر خطر زلزله را نیز بسیار افزایش میدهد.
آب های لوله کشی چگونه و چرا جایگزین چاه ها شدند؟ معایب حفر چاه چیست؟
قبلاً تقریباً در هر خانه یک چاه آب پیدا میشد و افراد از آن برای کارهای روزمره خود بهره میبردند. بعدها با ایجاد یکسری مشکلات و شرایط ناشی از بهرهمندی غیر اصولی و نادرست از آب و کاهش آن، این چاهها جمع آوری و آب لوله کشی جایگزین آن شد اما همچنان در بعضی از خانهها این چاه ها به صورت غیرقانونی و غیر مجاز وجود دارد.
حفر چاه برای تامین آب مورد نیاز افراد به خصوص در گذشته که هنوز مردم با لوله کشی آشنا نبودند. از اقدامات مرسوم به حساب میآمد. این افراد با شناسایی محلهایی که در آن آب وجود داشت به حفر زمین و ایجاد چاه میپرداختند و از این طریق میتوانستند آب را برای آشامیدن یا سایر مصارف خود به دست آورند. این کار تا سالها در همه نقاطی که آب در آن قسمت ها وجود داشت انجام میگرفت. بعدها با پیشرفت علم و دستیابی به لوله کشی و آگاهی از چگونگی تصفیه آب، حفر چاهها کاهش یافت. با این حال همچنان در بسیاری از نواحی به علت عدم امکانات به حفر چاه و استفاده از آن میپردازند.
در گذشته که جمعیت به این اندازه زیاد نبود و حتی گاهی به نصف هم میرسید. همچنین هنوز آب به صورت لوله کشی به شکل امروزی امروزی و به حالت گستره و فراگیر در دسترس همه مردم قرار نمیگرفت. چاه ها برای تامین آب این افراد مناسب و به اندازه کافی بود اما امروزه با افزایش زیاد جمعیت و استفاده بیش از حد از آبهای زیرزمینی حفر چاهها مضرات زیادی دارد و باید از حفر بیرویه آنها جلوگیری کرد و این اقدام را به حداقل رساند. در آب های لوله کشی مقدار مناسبی مواد برای تصفیه، جداسازی و پاکسازی آبهای آلوده وجود دارد. که آبی سالم و مقوی را برای افراد به ارمغان میآورد. اما با حفر چاه آب به صورت مستقیم مورد مصرف قرار میگیرد. و چیزی تحت عنوان تصفیه و پاکسازی آب مشاهده نمیشود که با آلودگی آن بیماریها نیز افزایش مییابد.