مزایا و معایب استفاده از چوب در تولید مبلمان
هر وسیله ای را که در نظر بگیریم هم مزایای قابل توجهی دارد و هم معایب خاصی که این یک امر طبیعیست. اما زمانی که مزایای آن نسبت به معایبش بیشتر باشد و آن عیب به نوعی رفع یا کم شود یک وسیله مناسب و کاربردی محسوب می شود. چوب و مبلمان چوبی نیز این شرایط را دارند پس در این مقاله آن را از تمامی جهات بررسی میکنیم و نقاط قوت و ضعفش را بازگو میکنیم تا بدانیم ارزش دارد که هزینه ای صرف آن شود یا نه.
مزایا استفاده از چوب در تولید مبلمان
-
جابجایی راحت تر
اگر در ساخت مبلمان از چوبهای سبک تر استفاد شود حمل و انتقال و جابجایی انها نیز راحت تر صورت میگیرد مانند: چوب آسنا.
این نوع مبلمان وزن بسیار کمتری از مبلهای فلزی دارند و به طبع راحت تر جابجا میشوند. و وقتی که چوب های سنگین تر را در ساخت مبل به کار میبرند چون تراکم بیشتری دارند زمانی که فشار زیادی برا ان ها وارد میشود میتوانند ان را تحمل کنند.
-
عدم آسیب به محیط زیست
وقتی مبلمانی از جنس چوب را تولید میکنیم یعنی یک مادهای که در طبیعت خود به خود به وجود میآید را بکار بردیم در واقع انسانها در رشد و پرورش اکثر آن ها نقش و دخالتی نداشتند و طبیعت طبق چرخه خود این ماده را رشد و گسترش میدهد. وقتی که آن را در موقعیت های مختلفی به کار بردیم و بعد از مدت ها کاربرد خود را از دست داد میتوانیم بدون نگرانی در طبیعت رها کنیم بدون اینکه ضرری بر طبیعت وارد کند چون خیلی زود دوباره به چرخه باز میگردد و تجزیه میشود.
-
زیبایی بیشتر
قسمتهای مختلف درخت از جمله پوسته، تنه و قسمت های داخلی آن هر کدام یک شکل خاص و متفاوتی دارند. دارای رگهها و گرههای بسیار زیبا و منحصر به فردی هستند. در صورتی که آن ها را در ساخت وسیله های متنوعی به کار می بریم جلوه و جذابیت خاصی را به ان میبخشند و ارزش ان وسیله را بالا میبرند. به همین علت در ساخت مبلمان هم از این قسمت های چوب استفاده میکنند و باعث میشوند که زیبایی ان دو چندان شود.
وقتی وسیله هایی که از چوب به وجود می آیند را مصرف میکنیم و انها را در دکوراسیون خانه به کار میبریم بسیار زیباتر و شکیل تر از وسیلههایی است که با مواد مصنوعی درست میشوند در نتیجه مبلمان چوبی خیلی شیک تر و گران قیمت تر از دیگر مبلمان به نظر میرسند. در واقع انگار این مبلمان روح دارند و به فضای خانه هم روح و حس زندگی میبخشند.
-
رنگ پذیری
یکی دیگر از خاصیتهای چوب رنگ پذیری آن است رنگ کاری هم از آسیب عوامل بیرونی به چوب جلوگیری میکند و هم رگههایی که کمتر به چشم میآیند را واضحتر نشان میدهد.
-
شکل پذیری دلخواه
یکی دیگر از مزایا و معایب استفاده از چوب در تولید مبلمان شکل پذیری دلخواه است. میتوانیم با ارههایی که مخصوص چوب و برای نجاری وجود دارد به آسانی چوبهای مختلفی را برش دهیم و به شکلهای دلخواه خود درآوریم. از جمله این کار ها اینکه می توانیم با برش چوب منحنی ایجاد کنیم و یا برای اتصال قسمتهای مختلف آن را سوراخ و با میخ و چسب به همدیگر بچسبانیم و با سمباده کشی سطح آن را صاف کنیم.
معایب استفاده از چوب در تولید مبلمان
-
آفات
چوب چون یک ماده طبیعی و به نوعی زنده به حساب میآید به آفات این اجازه را میدهد تا درونش رشد کند. و بعضی حشرات نیز میتوانند از چوب تغذیه کنند. به همین دلیل چوب های استفاده شده در مبلمان حتما رنگ یا روغن کاری شود.
-
عدم استفاده در محیط های بارانی
زمانی که درخت به الوار تبدیل میشود در واقع ارتباطش را با ریشه قطع میکند و در این زمان اگر بیش از مدت مشخصی در محیط هایی باشد. که آب وجود دارد کپک میزند و کارایی خود را از دست میدهد. به همین خاطر نمی توانید از مبلمان چوب در فضای باز استفاده کنید.
-
زمان زیاد برای ساخت
چوب بعد از برش تا وقتی که مورد استفاده قرار بگیرد به فرصت کافی نیاز دارد تا خشک شود چون درون چوب به حالت طبیعی رطوبت وجود دارد. و تا زمانی که به کمترین میزان ان نرسد و به حالت خشک تبدیل نشود بعد از گذشت مدتی می پوسد و از بین میرود. و برای ساخت مبلمان چوبی به مدت زمان بیشتری نیاز است.
نکات مهم هنگام خرید مبل :
از هر نوع چوب برای ساخت هر وسیلهای نمیتوانیم استفاده کنیم. ساختار برخی چوبها به گونهای است که در وسیلههایی به کار میرود که وقتی فشار بر آنها وارد شود آسیب نمیبیند. در واقع این نوع چوبها بسیار مقاوم هستند. برخی دیگر از چوب ها در کارهای ظریف دیگری استفاده میشود. چوبهایی که نرمتر هستند برای این کار مناسبترند و نباید در ساخت اثاثیه بزرگ مثل مبل، تخت و کمد به کار روند.
برای افرادی که با چوب سر و کار دارند و از آن سر در میآورند تشخیص اینکه در این مبلمان چه چوبی به کار برده اند آسان است. چون هر چوب ویژگی و خصوصیت خاص خود را دارد که میتواند توسط انها شناسایی شود. پس زمانی که چوب های نامناسب در تولید مبل به کار رود برای این افراد قابل تشخیص است و بهتر است در هنگام خرید از افراد آگاه کمک بگیرید.
منابع: چوب ویکی پدیا