آموزش ساخت تیشه

ساخت ابزارآلات فولادی از گذشته های دور بسیار رایج بود. و امروزه نیز ابزارآلات به صورت گسترده و فراگیر تقریبا در تمامی صنایع و مشاغل به کار می‌روند.این ابزارها در ابتدا به صورت دستی با امکانات کم به وجود می‌آمدند. ولی با پیشرفت در حوزه های مختلف، صنعت آهنگری نیز تغییر یافت و مجهز به امکانات فراوانی شد. تا در کمترین زمان تعداد انبوهی از ابزار مورد نیاز بشر به دست آید. اما همواره آهنگری به سبک گذشته همچنان رواج دارد و ابزارآلات دست ساز نیز طرفداران زیادی دارد.

مواد اولیه مورد نیاز برای ساخت تیشه

  • فولاد
  • ذغال
  • انبر، چکش، پتک، اره
  • سمباده
  • برس
  • پودر و روغن آهنگری
  • رنگ

آموزش مرحله به مرحله ساخت تیشه

  1. قطعه های فولادی که به شکل مکعب است را داغ می‌کنند. که این عمل توسط دستگاهی پدالی انجام می‌گیرد. پدال را با پا فشار می‌دهند هوا در بین زغال ها جریان پیدا می‌کند و باعث می‌شود آتش شعله ور و برای ذوب فولاد آماده شود. ذغال‌ها باید تاجایی گرم و داغ شوند که وقتی فولاد در میان این زغال ها قرار گرفت و به اندازه کافی حرارت دید، رنگ آن تغییر یابد و نرم شود. که به راحتی قابل شکل دهی باشد.
  2. با استفاده از انبر این فولاد داغ را روی میز کار قرار می‌دهند. و با استفاده از پتک و چکش به آن ضربه می‌زنند. در اثر این ضربات لایه ها و خرده هایی از فولاد جدا می‌شود که هر بار با برس آن را تمیز می‌کنند. دمای فولاد با برخورد هوا کم و به این ترتیب سرد می‌شود. پس دوباره آن را روی ذغال می‌گذارند این فرایند تاجایی که ضخامت فولاد کم شود ادامه می‌یابد.
  3. شکل تیشه مورد نظر را روی فولاد می‌کشند تا طبق آن فولاد را به تیشه تبدیل نمایند. با فاصله چند سانتی متری اضافات فلز را با اره برش می‌دهند. این کار شکل دهی تیشه را آسان تر می‌کند.
  4. در اینجا لازم است تا قسمتی برای اتصال دسته سوراخ شود به همین منظور از دو چکش به صورت همزمان کمک می‌گیرند. به فولاد ضربه وارد می‌کنند و به اندازه قطر دسته سوراخ را تنظیم می‌نمایند. چون کاملا باید هم اندازه باشند که دسته با کمی فشار و ضربه به تیشه وصل شود و فیکس باشد. در این فرایند نیز فولاد چندین بار داغ و بعد از ضربه با برس تمیز می‌شود. مابین این فرایند چکش کاری نیز برای تسریع روند و بهبود کیفیت پودری سفید رنگ روی فولاد استفاده می‌شود.
  5. در مرحله بعدی آموزش ساخت تیشه، نوبت به سمباده کشی اولیه می‌رسد. تا شکل تقریبی تیشه به دست آید و سپس روی آن کار شود. کجی‌ها و پستی بلندی های روی تیشه را با سمباده صاف و برطرف می‌کنند.
  6. برای مقاومت و استحکام دوباره تیشه را روی آتش و زغال می‌گذارند و زمانی که داغ شد درون روغن مخصوص آهنگری فرو می‌برند. به دفعات این مرحله تکرار می‌شود چون از قسمت های مهم در ساخت تیشه به حساب می‌آید. بعد از آن سمباده کشی با دقت و ظرافت بیشتری صورت می‌گیرد.
  7. سمباده کشی تا جایی که ضخامت تیشه دست ساز کم و سطح آن صاف و صیغلی شود ادامه می‌دهند. لبه تیشه بیشتر از سایر نقاط سمباده می‌خورد به حدی که لبه آن نازک و تیز شود.
  8. در آخرین مرحله تیشه را درون رنگ دلخواه فرو می‌برند و اجازه می‌دهند تا رنگ همه نقاط را به خود بگیرد و به لایه های آن نفوذ نماید.

نکات ایمنی

  • با دقت و احتیاط زیاد و به کمک یک انبر فولاد را به سطح کار انتقال دهید. همچنین هنگام چکش کاری نیز فولاد را با انبر نگه دارید به هیچ عنوان از دست برای جابجایی استفاده نکنید. چون حرارت بسیار زیادی دارد و درصورت برخورد با پوست آن را می‌سوزاند. و در صورت برخورد چکش با دست آن را له می‌کند.
  • قبل انجام کار آهنگری حتما دستکش چرم بپوشید. تا احیانا در تماس با ابزار صدمه وارد نشود. و نیز با خیال راحتری مشغول کار خود می‌شوید.
  • ابزاری که با آن‌ها ضربه وارد می‌کنید را محکم و مطمئن به دست بگیرید. چون اگر شل باشد در اثر ضربه فشاری وارد می‌شود که ناخودآگاه از دستتان در می‌رود. در ادامه آموزش ساخت تیشه با مزایا و معایب این روش آشنا می‌شویم.

مزایای تیشه دست ساز

  • ساخت ابزار آلات از جمله تیشه به صورت دستساز و به شیوه قدیمی کیفیت آن‌ها را تضمین می‌نماید.
  • مقاومت و استحکام بالا
  • قابل استفاده به مدت طولانی
معایب تیشه دست ساز
  • فرایندی زمانبر است و پروسه طولانی مدت دارد.
  • وجود خطر و احتمال آسیب
  • قیمت بالا

 

https://www.youtube.com/watch?v=PhHuzlPO_mg

https://www.youtube.com/watch?v=HkJmb7Bztqw

https://www.youtube.com/watch?v=ILXcDdR2ICQ

 

نوشتهٔ پیشین
انواع چوب مورد استفاده در دکوراسیون داخلی
نوشتهٔ بعدی
آموزش کاشت و پرورش درخت بونسای

محصولات پیشنهادی

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.