پارچه بافی در دوره هخامنشی
پارچه بافی در دوره هخامنشی
سلسله هخامنشی از ۵۵۹ قبل از میلاد با غلبه کورش بر آژی دهاک، آخرین پادشاه ماد شروع شد. و تا ۳۳۰ قبل از میلاد ادامه یافت.
پادشاهان این دودمان از پارسیان بودند و تیار خود را به هخامنش می رساندند. هخامنشیان، در آغاز پادشاهان بومی پارس و آنزان (شوش) بودند. ولی با شکستی که کورش بر پادشاه ماد وارد کرد. حکومت هخامنشیان تبدیل به شاهنشاهی بزرگی شد.
محققان کورش را بنیان گذار سلسله هخامنشی می دانند. قابل توجه است که تمام تشریفات درباری که در حکومت مادها بود در دربار هخامنشیان نیز وجود داشت. حتی لباس های مادی هم مورد توجه پارس ها بود. به طوری که بعدها لباس خود را به نوع لباس مادی تغییر دادند. که این امر در تصاویر موجود سنگ نگاره های تخت جمشید دیده می شود.
در این دوره پارچه های ابریشمی، کتان و پشمی یافت می شد و شاهان این سلسله به پوشش لباس های زیبا معروف بودند. براساس نوشته های هرودوت : «اسکندر مقدونی زمانی که به ایران رسید. پوشاک ایرانی را ترجیح داد و از زمان ورود به ایران تا هنگام مرگ در لباسی زری زیست».
جنس پارچه بافی در دوره هخامنشی
پارچه بافی در دوره هخامنشی از پشم، کنان و ابریشم بافته می شد. و در آن دوران ایرانیان از راز پرورش کرم ابریشم اطلاع داشتند. همچنین، کلاف های ابریشمی که از چین وارد می شد در کارخانه های بلخ، همدان و شوشتر به پارچه تبدیل می شد.
پارچه های پشمی، حریر و پارچه های زری و کتانهای رنگارنگ بافته می شد. و بر روی این پارچه ها علاوه بر گل و بته، پیکر و صورت انسان و حیوان نیز نقش می شد. در آن زمان ایرانیان ابریشم را می شناختند و از آن برای تولید لباس های گران بها استفاده می کردند.