پرچم عاشورا و ارزش تمثیلی آن برای جامعه شیعه در ایران و جهان را در ادامه بررسی میکنیم.
واقعه ی پر شور عاشورا در اسلام نقطه ی عطفی برای مسلمانان سراسر جهان شد. عاشورا و شهادت مظلومانه ی سیدالشهدا (ع) نماد ظلم ستیزی و فداکاری و از خود گذشتگی در سراسر تاریخ اسلام گشت.
واقعه ی تلخ عاشورا با درون مایه ی حفظ دین و ارزشهای دینی توسط سالار شهیدان حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) درس بزرگی برای جان بخشیدن به اعتقادات و ارزشهای دینی بود.
کناره گیری بسیاری از نزدیکان و دوستان و یاران آن بزرگ مرد تاریخ، در شب سرنوشت ساز عاشورا بسیار گران و تعیین کننده ی نتیجه ی جنگ بود. نتیجه این تنها مانی در میدان جنگ حق علیه باطل، شهادت مظلومانه ی تک تک یاران و نزدیکان امام در راه حفظ اسلام گشت.
از سالها و سده ها قبل تا به امروز زنده نگه داشتن این روز گویا تبدیل به یک وظیفه ی دینی برای شیعیان شده است.
دلیل این زنده مانی رویداد عاشورا، فداکاری و عمق از خودگذشتگی امام بزرگوار شیعیان است.
نماد ها و نشان های عاشورایی ( پرچم عاشورا و ارزش تمثیلی آن )
در یادمان و بزرگداشت این روز در سراسر دنیا شیعیان جهان از نمادها و المان های بسیاری استفاده می کنند. از جمله ی این نمادها و نشانه ها می توان به نخل گردانی ها، تابوت گردانی ها، علم گردانی و تئاترهای خیابانی اشاره کرد.
هر کدام از این گزینه ها، تاریخچه و معانی خاص خود را دارد. اما یکی از مواردی که از دیرباز تا به امروز همینطور مدام و زنده در حال انجام است، علم گردانی است. علم ها (به صورت پرچم ) فلزی و یا چوبی هستند.
تزئینات پرچم ها را با استفاده از پر یا پارچه انجام می دهند. در دسته جات عزاداری من جمله تجهیزات برای برگزاری مراسم عزاداری امام حسین (ع) تامین پرچم و علم دسته جات می باشد.
تزئینات هر پرچم یا علم با نوشته های اسلیمی و در مدح و ثنای امام و واقعه ی عاشورا است.
نذر و احسان در راه مراسم عاشورا
شیعیان حسینی که حاجتی داشته اند و بر در آستان امام دخیل بسته و حاجت روا شده اند؛ به عنوان احسان به روح پر فروغ شهدای عاشورا و امام حسین (ع) نذری می دهند و به عبارتی دست نیازمندان را به نشانه ی کمک و یاری می فشارند.
جنس علم ها و پرچم ها در پرچم عاشورا و ارزش تمثیلی آن
این علم ها و پرچم ها ی مخصوص را با دسته ابزار آلات چوبی و از دسته پرچم های مختلف از جنس راش، روسی، توسکا و … تهیه و تامین می کنند تا در موقع علم گردانی دچار شکستگی و آسیب نشوند.
مردان و زنان شیعی سالهاست که در کشور عزیزمان به عشق عاشورا و امام شیعیان امام حسین (ع) در ماه محرم هیئت ها و مساجد را برای مراسم این ایام 10 روزه، تا شهادت امام و روز عاشورا حاضر می کنند. برنامه ریزی جزء به جزء مراسم را مکتوب کرده و به اجرا در می آورند.
بسیاری نیز آمادگی خود را برای زیارت کربلا و حرم مطهر امام اعلام می دارند. و با پای پیاده و پرچم به دست به دیدار یار می شتابند.
کربلا و بین الحرمین و ارزش تمثیلی آن
مراسم مذهبی در کربلا زنده نگه داشته می شود و مسلمین بسیاری از سراسر دنیا به بین الحرمین و زیارت حرمین مشرف می شوند.
دور تا دور بین الحرمین ( حد فاصل حرم امام حسین علیه السلام تا حرم حضرت ابوالفضل علیه السلام را بین الحرمین می گویند.)
با پرچم اسلام و عاشورا مزین می شود و فضا حال و هوای ظهر عاشورا به خود می گیرد.
مبلغین عاشورا
مداحان و سخنرانان و مبلغین در این مراسم از رشادت ها و فلسفه ی عاشورا و قیام کنندگان سخن می رانند.
مردم حاضر در عزاداری با سینه زنی و گریه به روح آن عزیزان روز پر فروغ عاشورا را زنده نگه می دارند.
این ایام سوگواری و مناسبات سالهاست که ادامه دارد و خواهد داشت .
واقعه عاشورا یک حقیقت همیشه زنده در تاریخ اسلام و شیعه می باشد.