ساخت دسته بیل در خانه یکسری مراحل و فرایند هایی دارد که در ادامه با آنها آشنا میشویم. اگر شما دنبال آموزش حرفه ای ساخت دسته بیل در کارگاه هستید پیشنهاد میکنیم مقاله انواع دسته بیل و نحوه ساخت آن را مطالعه فرمایید. اولین مورد انتخاب چوب بعد آن برش و شکل دهی و در آخر سمباده کشی و تنظیم اندازه دسته است. شما باید سه فاکتور مهم در انتخاب چوب برای دسته بیل را مورد توجه قرار دهید. این مرحله بیشتر از سایر مراحل اهمیت دارد و در واقع کیفیت و پایداری دسته با آن مشخص میشود. اگر در یک چوب هر سه مورد به چشم بخورد، مناسب ترین گزینه برای ساخت دسته بیل در خانه به حساب میآید. جنس، اندازه و شکل چوب این معیار ها را تشکیل میدهند.
صفر تا صد آموزش ساخت دسته بیل در خانه
مراحل ساخت دسته بیل در خانه
حتی با وسایل محدود و خیلی ابتدایی هم میتوانید به ساخت دسته بیل در خانه بپردازید. به شرط اینکه یکسری معیار و استاندارد ها را در آن رعایت کنید و از وسایل ایمن استفاده نمایید. بنابراین بعد از انتخاب چوب مناسب نوبت به ساخت دسته بیل میرسد.
انتخاب چوب
برای ساخت دسته بیل ابتدا باید چوب مناسب و قابل شکل دهی را انتخاب کنید. به علاوه از آنجایی که دسته بیل دائماً تحت فشار و ضربه است، چوب آن باید از مقاومت و دوام بالایی برخوردار باشد. این مورد باعث میشود در دراز مدت هم همچنان کارایی آن حفظ گردد. بهترین و مناسب ترین چوب برای دسته بیل چوب راش است چون تمام قابلیت هایی یک دسته بیل نیاز دارد را میتواند برآورده سازد. پس برای ساخت دسته بیل در خانه گام اول این است که چوب مناسب آن را انتخاب و تهیه نمایید.
معیار های مهم در انتخاب چوب
- اولین و اساسی ترین فاکتوری که در انتخاب چوب در نظر میگیرند، توجه به جنس و نوع آن است.
- فاکتور بعدی نیز به عناصری مثل ابعاد و اندازه آن مربوط میشود. دسته بیل خوب دارای ابعاد استانداردی است که راحتی را به کاربران میبخشد. شما باید چوبی را انتخاب نمایید که بعد از کار روی آن به طول 1۵۰ سانتی متر و قطر حدودی ۴ سانتی متر برسد. برای این کار طول و قطری که انتخاب میکنید باید چند سانتی متر بزرگتر از این اعداد باشد. تا هنگام برش، شکل دهی و سنباده کشی به اندازه ایده آل برسد.
- از دیگر معیارها در انتخاب چوب مناسب برای دسته بیل، توجه به شکل و شناسایی ایرادات آن است. اگر چوبی که انتخاب میکنید کج یا دارای خال و گرهی باشد که دوام دسته را کاهش دهد، پایداری و طول عمر بالای نخواهد داشت. به کارگیری این مدل دسته ها کاربران را با سختی مواجه میسازد.
نکته مهم در آموزش ساخت دسته بیل در خانه
بحث اندازه و شکل در چوب به راحتی قابل تشخیص است. در واقع تقریبا همه افراد میتواند با نگاهی کلی وجود خال و گره یا خمیدگی را تشخیص دهند. همچنین به کمک متر قادر هستند طول و عرض آن را اندازه بگیرند. اما در تشخیص جنس چوب باید از کسانی کمک بگیرند که شناخت کافی از آن دارند.
برش چوب
اولین گام در ساخت دسته بیل برش چوب است. اگر طول چوبی که تهیه میکنید بلندتر از حد استاندارد باشد با سانتی متر آن را اندازه بگیرید و طول ۱۵۲ یا ۱۵۳ را علامت بزنید. این دو یا سه سانتی متر اضافه را برای شکل دهی و سمباده کشی باید برش دهید. عرض آن را نیز به اندازه ای ببرید که بعد از سمباده کشی به قطر ۴ سانت برسد. بهترین روش برای برش چوب در خانه استفاده از اره است.
نکته
البته این ابعاد برای عمده دسته بیل هایی است که در بازار عرضه میشود. شما میتوانید با توجه به سلیقه یا نیاز خود این ابعاد را تغییر دهید و آن را متناسب با بیل مورد نظرتان تنظیم کنید.
شکل دهی
در ادامه باید چوب را به دسته بیل تبدیل نمایید. نقطه اتصال به بیل را به فرم کله قندی مانند درآورید. برای این کار میتوانید از تیشه یا حتی چاقو استفاده کنید. یک لایه چوب از این قسمت جدا کنید و وقتی به حالت تقریبا مخروطی رسید، آن را با سمباده شکل دهید. لبه ها و گوشه های ناهموار دسته بیل را با سمباده بردارید و کاملا صاف کنید تا در حین استفاده دستتان را خراش ندهد. در واقع باید آنقدر سمباده بزنید تا زبری و زاویه لبه های چوب نرم شود و سطح صافی به آن ببخشد.
نکته
هنگام شکل دهی به دسته آن را چندین بار با نقطه اتصال بیل اندازه بگیرید. یعنی بعد از مقداری سمباده کشی بیل را به دسته متصل نماید و در صورت وجود ایراد و اشکال آن را بر طرف کنید. این کار باید به گونه ای انجام شود که بیل و دسته به درستی روی هم محکم شوند و اندازه آنها مناسب باشد. اگر بدون اندازه گیری و فقط به صورت فرضی شروع به سمباده کشی کنید، این امکان وجود دارد که بیل پس از اتصال شل شود یا اصلاً در دسته قرار نگیرد.
رعایت نکات ایمنی
هنگام انجام این کار باید نکات ایمنی را رعایت کنید تا از هرگونه آسیب احتمالی جلوگیری شود. از آنجایی که شما عمدتاً با ابزارهای برش سروکار دارید، بهتر است حدالامکان از دستکش ضد برش سری یک استفاده کنید. تا احیانا اگر اره یا چاقو از دست شما بلغزد، آسیبی به آن وارد نشود.