علت پارگی زود هنگام دستکش ضد برش به موضوعات گوناگونی ربط پیدا میکنند. بررسی این موضوعات و رفع آنها طول عمر دستکش را بالاتر میبرد و مانع از پارگی زود هنگام آنها میشود.
پارگی در دستکشها عمدتاً به چند دلیل صورت میگیرد که با انجام برخی اقدامات و رعایت بعضی نکات قابل حل هستند. یکی از دلایل مهم این مشکل این است که دستکش کیفیت پایینی دارد و ساختار آن استاندارد نیست. دلیل دیگر اینکه از آن در شرایط خیلی سخت تر از توانش و در جای نامناسبی آن را به کار میگیرند. علت دیگر نیز در رابطه با نحوه استفاده، به کارگیری و نگهداری دستکشها است. زمانی که متریال درستی به کار نرود، استانداردها به خوبی رعایت نشود، در نگهداری سهل انگاری گردد، نباید کیفیت بالایی از آن انتظار داشت.
این اتفاق زمانی بروز میدهد که دستکشها در معرض عوامل مختلفی قرار میگیرند و از آن تأثیر میپذیرند. یعنی عوامل محیطی، نوع خطر و اجسام مورد استفاده، نحوه مصرف و نگهداری، ساختار کلی همه و همه در بروز این اتفاق دخیل هستند. چون این موارد احتمال ایجاد پارگی را تقویت میکنند یا اینکه جلوی آن را میگیرند.
دلایل و علت پارگی زود هنگام دستکش ضد برش
-
کیفیت پایین
نمونه هایی از دستکشهای ضد برش استاندارد و با کیفیت متعلق به دستکش گیلان، دستکش تانگ وانگ و دستکش استاد کار است. در این دستکشها به خاطر مرغوبیتشان خبری از پارگی زود هنگام یا آسیب دیدگی در کوتاه مدت نیست. برای همین به کارگیری آنها در شرایط سخت یا زمان کار با ابزارهای خیلی تیز و برنده ممکن است. متریال مرغوبی که در آنها به کار میرود و شیوه اصولی تولید طول عمرشان را بالا میبرد و مقامشان در برابر پارگی را افزایش میدهد. برای همین مدت طولانی تری قابلیت استفاده را دارند و از لحاظ اقتصادی نیز به صرفه تر هستند.
اما وقتی در استفادههای ساده تر دستکشها خیلی زود پاره میشوند به این معنا است که کیفیت بالایی ندارند. به کارگیری این مدل دستکشها در کارهایی که پر خطر هستند کار اشتباهی است. چون ایمنی را به خطر میاندازند و نمیتواند مانع از بریدگی و آسیب به دست شوند. در این حالت استفاده از آن عملا کار بیهوده ای است و فایده ای ندارد.
همچنین بخوانید: بررسی دستکش گیلان
-
به کارگیری مواد و ساختار نا مناسب
مسئله پارگی دستکشها جزو موضوعاتی است که حوزههای متعددی را در برمیگیرد. چون در صنایع و مشاغل گوناگونی از جمله چوب، فلز، ساخت و ساز، تولید و… از آن بهره میگیرند. در تمام این صنایع یک یا چند وسیله، جسم و دستگاه با قابلیت برش وجود دارد که دستکشها در معرض تماس مستقیم با آنها قرار میگیرند. به همین خاطر امکان پارگی یا آسیب دیدگی با درصد بالایی وجود دارد. اما زمانی که مواد و ساختار آنها استاندارد است در برابر پارگی مقاومت نشان میدهند و اثر آن برش را خنثی میکنند. این ابزار و دستگاه میتوانند دارای نوکهای تیز، لبههای برنده، تیغههای فلزی و… باشند. هر یک از این عوامل اثرات مختلفی را بر دستکش میگذارند و باعث کاهش عمر مفید آن میشوند. و یکی ازعلت های مهم پارگی زود هنگام دستکش ضد برش است.
وقتی هم که این تماس و اثر دائمی باشد به مرور از میزان قدرت و مقاومت آنها کاسته میشود و آسیب پذیری آنها بالاتر میرود. به این دلیل در آنها پارگی یا سوراخ شدگی ایجاد میگردد. این موضوع عاملی است که امنیت را در محیط کار پایین میآورد و بروز خطرات را افزایش میدهد. در حالیکه قاعدتا باید از دستکش برای کاهش حوادث و برقرارسازی ایمنی کمک گرفت. ولی اگر آن پوشش نتواند از دست محافظت کند به کارگیری آن کار بی حاصل و بی ثمری به حساب میآید.
-
نگهداری در جای نادرست
اگر دستکشها را بعد از استفاده در جایی نگه دارید که آسیب ببیند، عملکرد آن دچار مشکل میشود و توانایی محافظت نخواهد داشت. مثلا در محیطی گرم و با نور شدید باشد یا اینکه در جایی بماند که تهویه مناسبی ندارد یا مدتها در تماس با رطوبت باشد. در تمام این موارد ساختار فنی و فیزیکی آن تغییر مییابد بنابراین کاربرد و ویژگی آن مانند سابق نخواهد بود. پس در حین کار سریع تر از حالت نرمال خود پاره یا خراب میگردد. پس گاهی اوقات علت پارگی زودهنگام آن مربوط به خود دستکش و مشکل در ساختار و کیفیتش نیست. بلکه به نحوه نگهداری و استفاده نادرست از آن هم بر میگردد. این مورد مسئله ای است که بیشتر اوقات به آن توجهی نمیشود و پارگی یا آسیب دیدگی را به مسائل دیگری ربط میدهند.
-
استفاده نادرست از دستکش
استفاده نادرست از دستکش در شرایط و محیطهای ناسازگار نیز موجب پارگی زود هنگام آن میشود. به علت تعدد مشاغل و خطرات گوناگون در آن دستکشها در انواع و کیفیتهای مختلفی تولید میشوند. زمانی که نوع درستی از دستکش انتخاب گردد عمر آن دستکش مفید خواهد بود و بعد از مدتهای طولانی باید تعویض شود. اما اگر بخواهید از دستکش رده پایین برای کاری سنگین بهره بگیرید پارگی خیلی زود رخ میدهد. دستکشها دارای درجه بندی کیفی و استاندارد متفاوتی هستند و استقامت آنها تا آن حد مشخصی است. زمانی که در مقابل عاملی قرار بگیرند که از آن حد مشخص قوی تر باشد پارگی رخ میدهد.
-
مصرف در جای اشتباه
تیزی و برندگی اجسام، لبهها و تیغهها متفاوت است بنابراین هر کدام از آنها سطح مختلفی از برش را ارائه میدهند. در نتیجه دستکشها اثرات و رفتار مختلفی نیز در زمان استفاده خواهند داشت. در این مورد نیز برای وسایلی با تیزی خیلی زیاد از دستکشهای ضد برش ضخیم و مقاوم تر بهره گرفت. برای کار با سایر اجسامی هم که تیزی کم یا متوسطی دارند از نمونههای نازک تر استفاده میشود. بنابراین اگر این دو به جای به اشتباه در جای نادرست مصرف شوند عملکرد نادرستی خواهند داشت یا به پارگی نیز منجر میشود. همچنین اگر فشار یا کشش بیش از اندازه ای به آن وارد گردد نیز پارگی در آن به وجود میآید.
-
ایراد در بخش تولید
از دیگر علت های پارگی زود هنگام دستکش ضد برش حین کار میتوانیم به مشکل و نواقصات در بخش تولید اشاره کنیم. این مورد شامل نوع مواد و متریال، شیوه مواد دهی و بافت است. وقتی تمام این موارد استاندارد و اصولی انجام بگیرد، کیفیت نهایی دستکش در بالاترین حالت خود خواهد بود. اما اگر در این بخشها ایرادی وجود داشته باشد نباید انتظار دوام بالایی از آن را داشت و خیلی زود پاره و خراب میشود.